بازار؛ گروه بین الملل: در سال‌های اخیر، تلاش‌های مختلف برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا در تجارت جهانی، آینده آن را در کانون توجه قرار داده است. اکنون نیز «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا با همان سبک و رویکرد تهاجمی گذشته به صحنه اقتصاد جهانی بازگشته است. ترامپ این بار گروه بریکس را مورد تهدید و انتقاد قرار داده است. ترامپ با اظهارات تند به اقدامات کشورهای عضو بریکس پاسخ و تهدید کرده است که تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی اعمال می‌شود و اگر اعضای بریکس به تلاش برای دلارزدایی ادامه دهند، از بازارهای ایالات متحده خارج می‌شوند.
در حال حاضر، کشورهای بریکس متشکل از اقتصادهای بزرگی مانند برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان و امارات، در حال رایزنی در مورد ایجاد یک ارز مشترک هستند که می‌تواند سلطه بلندمدت دلار در تجارت جهانی را به چالش بکشد.
باید گفت توجه رهبران این گروه بر همبستگی و حرکت در مسیر پیشبرد اهداف اقتصادی به این دلیل است که این کشورها دارای مخازن عظیم سرشار خدادادی در کنار موقعیت مناسب جغرافیایی همچنین توان بالای اقتصادی و … هستند به طوری که تولید ناخالص داخلی کشورهای عضو گروه بریکس بر روی هم حدود ۲۰ درصد کل تولید ناخالص جهان است، به همین دلیل است که رهبران این کشورها می‌کوشند تا از قدرت اقتصادی خود برای تاثیرگذاری بر شرایط جهانی به خوبی بهره برداری کنند چرا که جمعیت کشورهای بریکس مجموعا بیش از ۳.۲ میلیارد نفر یعنی بیش از ۴۰ درصد جمعیت تقرییا ۸ میلیاردی جهان است.

در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با «دمیر اسلام اف» پژوهشگر و عضو موسسه روابط بین الملل روسیه تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا اخیرا کشورهای عضو بریکس را به وضع تعرفه صد درصدی تهدید کرد و سپس مدعی شد، با این تهدید بریکس دیگر مرده است! این در حالی است که با توسعه قلمرو بریکس به خصوص در سال‌های اخیر، بسیاری بروز چالش‌هایی جدی برابر یکه‌تازی دلار در عرصه اقتصاد بین‌الملل را پیش‌بینی کرده‌اند. نظر شما در این ارتباط چیست؟

تهدید ترامپ علیه بریکس نشان می دهد که بریکس در حال حاضر نهادی است که غرب نمی تواند آن را نادیده بگیرد. کشورهای پرجمعیت و از لحاظ اقتصادی قدرتمندی مانند هند، چین و روسیه عضو این نهاد هستند. و این کشورها خواهان دست یابی به ارز واحد بریکس بوده تا بتواند با دلار در عرصه اقتصاد بین الملل رقابت کند. بله این نهاد می تواند چالش هایی برای امریکا و متحدان غربی آن ایجاد کند گرچه واشنگتن سکوت نکرده و اقداماتی جهت مقابله با آن اتخاذ خواهد کرد.

بریکس می تواند چالش هایی برای امریکا و متحدان غربی آن ایجاد کند گرچه واشنگتن سکوت نکرده و اقداماتی جهت مقابله با آن اتخاذ خواهد کرد

* متحدان سنتی آمریکا، مانند مصر، عربستان و امارات، در حال یافتن راه‌هایی برای همکاری بیشتر با بریکس و مشارکت در روند دلارزدایی هستند و چین نقشی ویژه در این روند دارد. ارزیابی شما از این روند چیست؟
بریکس نهادی فرا منطقه ای بوده و قدرتهای نوظهوری مانند هند، چین و .. عضو آن هستند. این کشورها با عملکرد خود در بریکس توانسته اند نظر سایر کشورها جهت پیوستن به آن را جلب کنند. این نهاد می تواند در صورت رسیدن به اهداف خود نقش مهمی در عرصه اقتصادی و سیاسی بین الملل ایفا کند. دلار زدایی یکی از اهداف اصلی نهاد بریکس بوده و کشورهای عضو آن به ویژه پین و روسیه خواهان دست یابی به این هدف هستند.
چین یکی از اعضاء اصلی بریکس، در طی سالیان اخیر توانسته در کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عربستان و امارات متحده عربی که متحدان نزدیک امریکا هستند ردپایی داشته باشد. این کشور روابط بسیار خوبی از لحاظ اقتصادی با کشورهای متحد امریکا دارد و روند نفوذ چین در منطقه ادامه خواهد داشت.

بریکس نهادی فرا منطقه ای بوده و قدرتهای نوظهوری مانند هند، چین و .. عضو آن هستند. این کشورها با عملکرد خود در بریکس توانسته اند نظر سایر کشورها جهت پیوستن به آن را جلب کنند

* گروه بریکس، در تلاش است با کاهش وابستگی به دلار و استفاده از ارزهای ملی در معاملات، سیاست‌های اقتصادی و دیپلماتیک خود را همسو با روندهای جهانی تنظیم کند. این گروه با در اختیار داشتن یک چهارم اقتصاد جهانی و نیمی از جمعیت آن، امیدوار است به اهداف خود در دلارزدایی و ایجاد سیستم مالی جایگزین دست یابد. آیا «دلارزدایی» به عنوان مهم‌ترین هدف بریکس تحقق پیدا می‌کند؟
در این مورد نمی توان با قطعیت سخن گفت. دلار زدایی یکی از اهداف مهم بریکس می باشد. تحریم های امریکا در طی دهه اخیر علیه چین روسیه و ایرن (اعضاء بریکس) این کشورها را به سمت دلارزدایی سوق داده است. ایالات متحده آمریکا نیز درصدد اقداماتی است تا از کاهش ارزش دلار جلوگیری نموده و روند دلار زدایی را متوقف کند. موفقیت روند دلارزدایی به اقدامات و سیاست های واشنگتن بستگی زیادی دارد. باید زمان بگذرد تا بتوان در این مورد سخن گفت.

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *