محققان یکی از شرکتهای فناور، نانوذرات اکسید روی را با کاربرد در صنایع لاستیکسازی و چرمسازی عرضه کردند که به گفته آنها این ماده اولیه دارای سطح ویژه بالا و چگالی ظاهری پایین است.
رضا روغنیزادگان، مدیرعامل این شرکت تولید نانو برای کاربرد در کارخانههای کاشی و سرامیک، لاستیکسازی، رنگ و منسوجات را از زمینههای تحقیقاتی این شرکت ذکر کرد و گفت: مواد ما بهعنوان افزودنی ضدمیکروب، یووی و همچنین فعال کننده پخت در صنعت لاستیک و بهعنوان جاذب گاز هیدروژن سولفید در صنعت کاتالیست استفاده میشود.
وی افزود: محصول ما یک نانو اکسیدروی است که حاوی نانو ذرات بین ۲۰ تا ۳۰نانومتر است. این محصول دارای سطح ویژه بالا در حدود ۴۷متر مربعبر گرم است، به همین دلیل فعالیت سطحی و واکنشپذیری بسیار بیشتری نسبتبه مواد میکرو دارد و همین امر موجب شده است نانوذرات این شرکت در صنایع نسبتبه مواد میکرو، کاربردهای بسیاری وسیعتری داشته باشد.
روغنیزادگان نانو ذرات روی تولیدشده در این شرکت را ماده اولیه صنایع دانست و یادآور شد: نمونههای میکرو این مواد در کشور موجود است، ولی موفق شدیم جزو پیشگامان این عرصه باشیم و این ماده را در مقیاس نانومتری و با سطح ویژه بالا و با چگالی ظاهری پایینتر به تولید برسانیم.
مدیرعامل این شرکت فناوری از کاربردی شدن این مواد در صنایع خبر داد و تصریح کرد: درحالحاضر این مواد در صنایع لاستیکسازی و چرمسازی کاربردی شدهاند. این صنایع از این نانومواد بهعنوان عامل پخت یا فرآیند ولکانیزاسیون بهره میبرند.
وی ادامه داد: همچنین از این مواد بهعنوان افزودنی آنتی باکتریال در صنعت رنگ و رزین و پلیمر استفاده میشود. مهمترین موارد استفاده از فناوری نانو در صنعت خودروسازی شامل لاستیکها، نانوفیلرها، نانوپوششها، و قطعات نانوکامپوزیتی هستند. امروزه صنایع خودروسازی دنیا تمایل زیادی به استفاده از پلیمر پلیپروپیلن نانومقیاس دارد و دلیل آن، خواص منحصربهفرد آن نظیر وزن پایین، مقاومت حرارتی بالا و مقاومت به ضربه عالی است. لاستیکها بسته به نوع کاربرد، انواع مختلفی دارند و هرکدام از خصوصیات خاصی برخوردار هستند.
بهعنوانمثال لاستیک دوچرخه، تراکتور، کامیون، خودروهای سواری و موتورسیکلتها، ویژگیهای متفاوتی دارند. انواع مختلفی از نانوذرات برای بهبود خواص لاستیکها و بهویژه تایرها، به پیشمادههای سازنده این قطعات افزوده شده است. از آنجاکه این نانوذرات پیوندهای مستحکمی با ترکیبات لاستیک در مقیاس اتمی برقرار میکنند، خواص فیزیکی لاستیک را بهبود داده و منجر به افزایش مقاومت سایشی، افزایش استحکام مکانیکی، بهبود خواص حرارتی، افزایش حد پارگی، بهبود حد شکستگی، زیبایی ظاهری، افزایش یکنواختی و صافی و ظرافت شکل ظاهری تایر میشوند. همه این عوامل موجب ایجاد محصولی مرغوب، با کیفیت عالی، زیبا و بازارپسند میشود.
براساس تحقیقات بهعمل آمده، چندین ماده نانومتری در صنایع لاستیکسازی کاربرد فراوانی یافتهاند که از مهمترین آنها میتوان به نانوذرات اکسید روی (ZnO)، نانوذرات کربناتکلسیم (CaCO۳)، نانوذرات آلومینا، نانوذرات الماس، نانورس و فولرینها اشاره کرد. در این میان، نانوذرات کلسیم کربنات بهدلیل صرفه اقتصادی، دسترسی فراوان و نسبت سطح به حجم قابلقبول توسعه بیشتری یافتهاند. باتوجه به ایجاد پیوندهای مستحکمی که در مقیاس اتمی بین نانوذرات کلسیمکربنات و ترکیبات لاستیک ایجاد میشود، حضور این مواد در ترکیبات لاستیک خواص فیزیکی آن را بهبود میدهد.