گسترش نیوز- سارا سمیع شمس: امروزه زندگی بشر با انواع سامانه های آنلاین گره خورده است. سامانه هایی که برای راحتی بیشتر افراد، در دسترس بودن و کم کردن هزینه ها طراحی شده اند. یکی از این سامانه های بسیار مهم سامانه تامین اجتماعی برای دریافت دارو است. سامانه ای که در شبانه روز باید فعال باشد تا بیماران در هر زمانی به داروی مورد نظرشان دستیابی داشته باشند.
اما ماهیت سامانه های آنلاین در حوزه درمان به چه شکل است؟ سامانههای آنلاین در حوزه درمان پلتفرمهایی دیجیتالی هستند که خدمات بهداشتی و درمانی را بهصورت سریع، آسان و در دسترس ارائه می دهند. این سامانهها شامل رزرو آنلاین نوبت پزشک، مشاوره پزشکی از راه دور، دریافت نسخه الکترونیک و خرید دارو میشوند. همچنین، امکان دسترسی به پرونده پزشکی، تحلیل نتایج آزمایشها، و خدمات پیشگیری و پیگیری درمان از طریق این پلتفرمها فراهم شده است. سامانههای آنلاین درمانی باید با کاهش هزینهها، صرفه جویی در زمان و ارتقای کیفیت خدمات، نقش مهمی در بهبود نظام سلامت و افزایش رضایت بیماران ایفا کنند.
در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز با بررسی دغدغه های بیماران در رابطه با سامانه تامین اجتماعی به بررسی مشکلات موجود در این حوزه پرداخته است که در ادامه می خوانیم.
سامانه هایی که اکثرا اختلال دارند
تجربه روبرو شدن با سامانه هایی که درست کار نمی کنند، تجربه ناخوشایندی است که روال کار را از حالت طبیعی خارج می کند. حال تصور کنید بیماری با حال اورژانسی به یکی از مراکز درمان مراجعه کند و در زمان خرید دارو از داروخانه با سامانه های قطع روبرو شود. داروخانه ها مملو از بیمارانی است که در صف های طویلی در حال دریافت دارو از متصدی داروخانه هستند و اکثرا با موضوع قطعی سامانه آنلاین تامین اجتماعی روبرو می شوند. در این شرایط چند حالت پیش پای بیمار است، یا باید دارو را به صورت آزاد خریداری کند و یا باید در وقت دیگری که سامانه تامین اجتماعی وصل شد برای تهیه داروهای مورد نیاز خود مراجعه کنند.
اما این چالش با موضوع دیگری هم روبرو است و داروخانه ها با سوء استفاده از احتمال اختلال در سامانه های آنلاین دارو به بیماران از قطعی سامانه می گویند تا بیمار مجبور شود داروی مورد نیاز خود را آزاد بخرد. داروهای خارجی در فروش آزاد چندین برابر قیمت آن به صورت بیمه ای است و کاملا واضح است که این اتفاق به نفع داروخانه تمام می شود. قطعی سامانه قابل پیگیری توسط بیمار نیست و بنابراین داروخانه ها به راحتی خبر از قطعی می دهند تا سود بیشتری به جیب بزنند. جالب است بدانید، بیماری که بخواهد این اتفاق را به وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو و یا به سازمان حمایت از مصرف کنندگان اطلاع دهد، هیچکدام جوابگو نیستند و در واقع بیمار در یک سیکل بیهوده ای دچار شده که هیچ فایده ای هم برای آن ندارد.
خلف وعده تامین اجتماعی در مقابل داروخانه ها
اغلب داروخانه ها از مطالبات پرداخت نشده خود توسط تامین اجتماعی شکایت دارند اما جالب است بدانید که اسلامی معاون درمان سازمان تأمیناجتماعی در پاسخ به اظهارات رئیس انجمن داروسازان ایران درباره بدهی سازمان تأمیناجتماعی به داروخانهها، تأکید کرد که داروسازان و داروخانههای بخش خصوصی همواره بهعنوان شرکای دیرینه این سازمان در ارائه خدمات به بیمهشدگان نقش داشتهاند. مجموع پرداختی سازمان تأمیناجتماعی به مراکز طرف قرارداد در سال ۱۴۰۲، با احتساب سهم ارزی تعهد شده توسط سازمان هدفمندی یارانهها، بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان، بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان به داروخانهها اختصاص یافته است.
سازمان تأمیناجتماعی که عمدتاً بر درآمدهای حاصل از حق بیمهها متکی است، با وجود ثبات در انجام تعهدات خود، به دلیل بدهیهای انباشته دولت و کارفرمایان با چالش نقدینگی مواجه شده است. اگر دولت و کارفرمایان به تعهدات خود در زمان مناسب عمل کنند، این مشکل نیز برطرف خواهد شد. برای رفع مشکلات در نظام تولید و توزیع دارو، باید به همه بخشهای این زنجیره بهصورت هماهنگ توجه کرد. تمرکز بر یک بخش و بیتوجهی به دیگر اجزا، نهتنها راهحلی ارائه نمیدهد، بلکه مشکلات را عمیقتر خواهد کرد.
روش شکایت از داروخانه ها به چه صورت است؟
برای شکایت از داروخانهها، میتوانید ابتدا موضوع را به سازمان غذا و دارو یا دانشگاه علوم پزشکی شهر خود اطلاع دهید، زیرا این نهادها مسئول نظارت بر عملکرد داروخانهها هستند. همچنین، از طریق سامانه رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت به آدرس shekayat.behdasht.gov.ir اقدام کنید. در این سامانه باید مشخصات فردی و جزئیات شکایت خود، شامل نام داروخانه، تخلف موردنظر و مدارک مربوطه را ثبت کنید. اگر شکایت مرتبط با ارائه خدمات بیمهای باشد، میتوانید به سازمان تأمیناجتماعی یا سازمان بیمهگر خود نیز مراجعه کنید. پیگیری قانونی نیز از طریق مراجع قضایی با تنظیم شکایت رسمی امکانپذیر است.
سارا سمیع شمس