این هفته از ۱۵ تا ۲۰ دی ۱۴۰۳، اکوسیستم استارتاپی ایران با اخبار و اتفاقهای گوناگونی همراه بود. در ادامه چکیدهای از مهمترین اخبار هفتهای که گذشت آمده است. این اخبار را میتوانید به صورت صوتی (پادکست) از اینجا گوش کنید.
🔹 دیجیکالا: چهارشنبه شب خبر رسید دیجیکالا به طور رسمی در بازار بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. پیشبینی میشود سهام دیجیکالا تا پایان سال به مرحله عرضه اولیه برسد./ مدیر سوپرمارکت دیجیکالا اعلام کرد دیجیکالا با اتخاذ یک تصمیم استراتژیک، خدمات «دیجیکالاجت» و «دیجیکالا Fresh» را با یکدیگر ادغام کرده و تحت عنوان سوپرمارکت دیجیکالا فعالیت خود را ادامه میدهد. به گفته او سوپرمارکت دیجیکالا بیش از ۴۰۰ هزار آیتم سوپرمارکتی به ارزش بیش از ۴۰ میلیارد تومان در یک روز فروخته است. براساس شنیدهها دیجیکالا قصد دارد برای ورود جدیتر به حوزه خردهفروشی FMCG، سوپرمارکت فیزیکی افتتاح کند.
🔹 تپسیفود: امین سلامی پرگو، مدیرعامل «تپسیفود» با انتشار یک فایل صوتی در شبکههای اجتماعی ادعا کرد که «اسنپفود» با تامینکنندگان تپسیفود تماس میگیرد و مستقیما منوی آنها را در این پلتفرم غیرفعال میکند. او این سوال را مطرح کرده است: «آیا این اقدامات، نشانهای از رقابت سالم است؟!»
🔹 اسنپ مارکت: بخش سوپرمارکتی اسنپ از هویت بصری جدید خود رونمایی و اعلام کرد از این پس سه سرویس اسنپ اکسپرس، اسنپ مارکت و مارکت پرو با عنوان «اسنپ مارکت» فعالیت خود را ادامه میدهند. مدیران این شرکت اعلام کردند به صورت میانگین روزانه ۱۲۵ هزار سفارش در اسنپ مارکت ثبت میشود و آنها قصد دارند این عدد را به ۵۰۰ هزار سفارش در روز برسانند.
🔹 علیبابا: علیبابا اعلام کرد توانسته در تاریخ ۲۶ آذر ۱۴۰۳ فروش ۳۷ سفارش در هر ثانیه را ثبت کند و رکورد جدیدی در سرعت فروش آنلاین خدمات گردشگری به جا بگذارد. علاوه بر این، علیبابا در همین روز، با شکستن رکورد ترافیک پلتفرمهای آنلاین گردشگری، حضور همزمان ۷۰۰ هزار کاربر را نیز ثبت کرده است.
🔹 پیندو: نیما اشرفزاده، مدیرعامل پیندو از حمایت این پلتفرم فروش کالا از تعداد زیادی رویداد، پادکست و محتوای موثر در بهبود و توسعه اکوسیستم استارتاپی و فضای فرهنگی کشور خبر داد. به گفته او پیندو طی ۹ ماه گذشته از ۲۵ رویداد، پادکست و محتوای ارزشمند حمایت کرده است.
🔹 دیجیپی: دیجیپی اعلام کرد همکاری خود را با تپسیشاپ آغاز کرده و کاربران میتوانند در ۱۱ دسته کالایی با اعتبار دیجیپی از تپسیشاپ قسطی خرید کنند. در حال حاضر خرید از تپسیشاپ در تهران امکانپذیر است.
🔹 جاباما: جاباما به مناسبت «روز رشت» اعلام کرد تعداد رزروهای اقامتگاه در رشت در مقایسه با پاییز ۱۴۰۲ بهطور قابلتوجهی افزایش یافته و این شهر به یکی از مقاصد محبوب گردشگران تبدیل شده است.
🔹 آروانکلاد: آروانکلاد براساس دادههای ترافیکی خود از شب یلدا اعلام کرد فروشگاهها و سوپرمارکتهای آنلاین نقطهی اوج خود را در بلکفرایدی داشتند و در روزهای منتهی به یلدا، کمفروغ بودند. همچنین کاربران در هفتهی یلدا بیشتر از روزهای گذشته از تاکسیهای آنلاین استفاده کردند و بیشتر به فکر سفارش آنلاین غذا بودند. آروان میگوید عموم کاربران تنها حدود ۴۰ دقیقه بیشتر از شبهای قبلی شبزندهداری آنلاین داشتند.
🔹 دیوار: دیوار اعلام کرد کمپین «بشنو و بگرد» را با هدف بهبود دسترسیپذیری برای کاربران نابینا و کمبینا طراحی و اجرا کرده است. از طرف ۱۴۰۰ کاربر نابینایی که در این کمپین حضور داشتند ۱۳۰ نفر نزدیک به ۳۰۰ پیشنهاد برای بهبود دسترسیپذیری پلتفرم دیوار ارایه دادند.
🔹 ازکی: براساس شنیدهها پلتفرم بیمهی آنلاین «ازکی» با برند Lookinsure.com وارد کشور امارات متحده عربی شده و خدمات بیمه ارایه میدهد. سرویس خارجی ازکی در امارات با پلتفرم «تامارا» که در برخی کشورهای عرب زبان سرویس فینتکی ارایه میدهد نیز همکاری میکند.
🔹 پلنت: مرکز نوآوری «پلنت» که بر استارتاپهای حوزه بیمه تمرکز دارد، دومین شعبه فضای کار اشتراکی خود را به مساحت ۲ هزار متر در نمایشگاه بینالمللی تهران افتتاح کرد.
🔹 بورس: بازار نوآفرین پس از گذشت بیش از یک سال سرانجام در تاریخ ۸ دی ماه ۱۴۰۳ با ۲ تابلوی رشد و دانشبنیان به صورت رسمی آغاز به کار کرد و قرار است کافهبازار، یکتانت، مایکت و صنایع ارتباطی آوا روی تابلوی دانشبنیان قرار بگیرند.
🔹 صرافی رمزارز: بیش از دو هفته است که درگاه پرداخت واریز ریالی صرافیهای رمزارز از سوی بانک مرکزی مسدود شده است. خبرگزاری تسنیم طی گزارشی عنوان کرد که صرافیهای رمزارز روزانه ۴ همت ریال را تتر میکردند؛ یعنی روزی ۵۰ میلیون دلار! این خبرگزاری معتقد است غیرشفاف بودن، خالی فروشی و عدم پرداخت مالیات توسط صرافیهای کریپتو، دلیل این مسدودی است. بانک مرکزی به صرافیهای رمزارز پیشنهاد داد تا برای معاملات تتر دامنه نوسان تعیین شود، اما این پلتفرمها نپذیرفتند.
🔹 بلک فرایدی: روزنامه فرهیختگان طی گزارشی نوشت اغلب کمپینهای بلک فرایدی اعداد عجیبوغریبی را عنوان میکنند، اما بررسیها نشان میدهد این کمپینها هنوز به نتیجه ملموسی نرسیده است. طبق گزارش بانک مرکزی ایران از دادههای شبکه شاپرک، در آذر ماه ۴ میلیارد و ۲۱۳ میلیون تراکنش انجام شده که این تعداد، حدود ۲/۳ درصد (معادل ۹۸ میلیون و ۲۷۸ هزار تراکنش) کمتر از تراکنشهای آبان ماه است.
🔹 مرکز تتا: یکی از مدیران مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اعلام کرد: «در ۹ ماه امسال تجارت الکترونیکی کشور ۶۳ درصد رشد را تجربه کرده است. پیشبینی ما این است که تا پایان امسال به رقم ۴ هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در حجم تجارت الکترونیکی داخلی برسیم. در ۶ ماهه اول امسال، به رقم بیش از دو هزار میلیارد تومان رسیدهایم و ۵۵ درصد رشد نسبت به دوره مشابه سال قبل داشتهایم.»
🔹 انجمن فینتک: اعضای جدید هیات مدیره انجمن فینتک انتخاب شدند. امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، علیرضا یعقوبی، رییس هیات مدیره رابکس، علی امیری، همبنیانگذار زرینپال، مهدی عبادی، مدیرعامل وندار، مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت، سالار تحویلدار، مدیر توسعه کسبوکار تترلند و محمدرضا فرحی، مدیرعامل بیمه بازار، بهعنوان اعضای اصلی انجمن فینتک انتخاب شدند.
🔹 انجمن تجارت الکترونیک: چهارمین گزارش کیفیت اینترنت در ایران توسط انجمن تجارت الکترونیک تهران منتشر شد. براساس این گزارش روند استفاده از اینترنت استارلینک در یک سال گذشته در ایران افزایشی ۲۰ برابری داشته است و تا پایان ۲۰۲۵ تعداد مشترکان استارلینک از فیبر نوری در کشور بیشتر میشود. دادههای گزارش نشان میدهد که ایران پس از چین، محدودترین اینترنت جهان را دارد.
🔹 دارو: رییس سازمان غذا و دارو فروش اینترنتی دارو را تنها از طریق سامانههای متعلق به وزارت بهداشت و با قیمتهای مصوب مجاز اعلام کرد. از سویی حامد عبدی، رییس اداره مبارزه با قاچاق سازمان غذا و دارو اعلام کرد ارسال کالاهای آرایشی و بهداشتی خارجی و مکملهای ورزشی با پست ممنوع است.
🔹 وزارت ارتباطات: وزیر علوم از رایزنی با وزارت ارتباطات بهمنظور رفع مسدودی یوتیوب برای اساتید و دانشجویان آموزش عالی خبر داد. کمی بعد وزارت ارتباطات در واکنش به این خبر اعلام کرد این وزارتخانه اعتقادی به اینترنت طبقاتی ندارد.
🔹 مرکز تتا: امین کلاهدوزان از آخرین روز کاری خود در مرکز توسعه تجارت الکترونیکی خبر داد و پیشبینی کرد صدور گواهی امضای الکترونیکی تا پایان سال ۱۴۰۳ به ۶ میلیون امضا برسد. کلاهدوزان بعد از دو سال و نیم فعالیت، با ریاست مرکز تتا خداحافظی میکند. چهارشنبه وزیر صنعت در حکمی، «حمید توفیقی» را بهعنوان سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی منصوب کرد. توفیقی پیش از این مدیرعامل گروه «دادهپردازی پارسیان» بود.
🔹 شاپرک: شاپرک در نامهای که به پرداختیارها ابلاغ کرد، آنها را از هرگونه فعالیت در ارایه خدمات پرداخت و مدیریت وجوه برای صرافیهای رمزارز منع کرد. در این ابلاغیه همچنین تاکید شده است که پرداختیارها نباید به صورت مستقیم در حوزه خرید و فروش طلا وارد شوند. بانک مرکزی نیز صرافیهای رمزارز را مکلف کرد تا خدمات پرداخت خود را به صورت مستقیم از PSPها یا بانکها دریافت کنند.
🔹 اینترنت ایران: بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و رییس شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرد که ۳۰ درصد از دامنههای خارجی دنیا برای ایرانیان به خاطر تحریم از خارج و فیلترینگ از داخل، در دسترس نیست. او گفت با این وضعیت اگر یک ایرانی با اینترنت فیبرنوری و سرعت خوب هم به اینترنت متصل شود، باز هم به ۳۰ درصد از دامنههای خارجی دسترسی ندارد.