میراث آریا: نخست‌وزیر ویتنام، فام مین چین، دستور داده است که وزارتخانه‌های امنیت عمومی، دفاع ملی، امور خارجه و فرهنگ، ورزش و گردشگری، پیشنهادهایی برای سیاست‌های ویزایی منعطف‌تر و ساده‌تر ارائه دهند. این پیشنهادها از معافیت‌های کوتاه‌مدت از ویزا تا تسهیل فرآیندهای صدور برای گروه‌هایی خاص چون پژوهشگران، هنرمندان، ورزشکاران، دانشمندان، سرمایه‌گذاران و میلیاردرها را دربر می‌گیرد.

در همین راستا، شورای مشورتی گردشگری ویتنام (TAB) از دولت خواسته است تا برنامه‌ای بلندمدت با عنوان ویزای طلایی تدوین کند، برنامه‌ای مشابه با آنچه پیش‌تر در تایلند، مالزی و اندونزی اجرا شده و به خارجی‌ها امکان اقامت تا ۱۰ سال در ویتنام را می‌دهد.

پیشنهادهایی برای سه نوع ویزای ویژه:

بر اساس این پیشنهاد، سه نوع ویزای خاص معرفی شده است:

  • ویزای طلایی ۵ تا ۱۰ ساله برای اقامت بلندمدت عمومی

  • ویزای سرمایه‌گذاری ۱۰ ساله با امکان اخذ اقامت دائم پس از پنج سال

  • ویزای استعداد ۵ ساله با تمدید آسان برای جذب متخصصان، هنرمندان، پژوهشگران و نوآوران

پیشنهاد شده است که این ویزاها ابتدا به‌صورت آزمایشی در مقاصد گردشگری مهمی مانند فوکوک، هوشی‌مین، هانوی و دانانگ اجرا شوند. همچنین تشکیل شورای اصلاح سیاست‌های ویزا با مشارکت بخش‌های دولتی و خصوصی برای ارزیابی و اجرای این برنامه‌ها نیز پیشنهاد شده است.

رقابت منطقه‌ای و نگرانی از عقب‌ماندن

درحالی‌که ویتنام در سال ۲۰۲۴ رکورد ورود ۱۷.۶ میلیون گردشگر خارجی را ثبت کرد، رقبای منطقه‌ای آن همچون تایلند و مالزی در آستانه بازگشت به آمارهای پیش از کرونا هستند، تایلند تنها ۱۲٪ و مالزی تنها ۴٪ با رسیدن به سطح سال‌های قبل فاصله دارند. شورای گردشگری هشدار داده است که ویتنام در صورت ادامه وضعیت فعلی، در این رقابت عقب خواهد ماند.

در حال حاضر، ویتنام تنها برای اتباع ۳۰ کشور امکان سفر بدون ویزا را فراهم کرده است، درحالی‌که این رقم برای تایلند ۹۳ و برای مالزی ۱۵۸ کشور است. از اول مارس، ویتنام مدت اقامت بدون ویزا برای اتباع لهستان، چک و سوئیس را به ۴۵ روز افزایش داد و معافیت ویزایی برای ۱۲ کشور ازجمله کره جنوبی و ژاپن را تا سال ۲۰۲۸ تمدید کرد.

با این‌ حال، شورای گردشگری معتقد است که ساختار ویزایی کنونی ویتنام هنوز به‌اندازه کافی منعطف نیست و نمی‌تواند با برنامه‌هایی نظیر اقامت بلندمدت در تایلند یا خانه دوم من در مالزی رقابت کند، برنامه‌هایی که علاوه بر اقامت طولانی، مشوق‌هایی چون معافیت‌های مالیاتی، اجازه کار و مالکیت املاک را هم ارائه می‌دهند.

کمبود بودجه برای تبلیغات گردشگری

یکی دیگر از چالش‌های مطرح‌شده در این گزارش، کم‌بودجه بودن تبلیغات گردشگری ویتنام در سطح جهانی است. شورای گردشگری اعلام کرده است که کل بودجه تبلیغات خارجی این کشور کمتر از ۲۰۰ میلیارد دونگ و معادل کمتر از ۸ میلیون دلار است.

تنها برنامه تبلیغاتی خارجی ویتنام، که پیش‌تر توسط بخش خصوصی تامین مالی می‌شد، به‌دلیل نبود سازوکار پایدار و حمایت دولتی متوقف شده است.

رکورد جدید در سه‌ماهه نخست ۲۰۲۵

با وجود چالش‌ها، اصلاحات اخیر در سیاست‌های ویزا نتایج مثبتی در پی داشته‌اند. در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۲۵، بیش از ۶ میلیون گردشگر خارجی وارد ویتنام شدند که بالاترین آمار فصلی در تاریخ این کشور است، این رقم ۳۰٪ بیشتر از مدت مشابه سال گذشته است.

جالب‌توجه آن‌که چینی‌ها در صدر این فهرست قرار دارند: ۱.۶ میلیون گردشگر چینی از ویتنام بازدید کردند، درحالی‌که تایلند تنها ۱.۳ میلیون گردشگر چینی را در همین بازه جذب کرده است. این برای نخستین بار است که ویتنام در جذب گردشگر چینی از تایلند پیشی می‌گیرد.

کارشناسان علت این تغییر را در نگرانی‌های امنیتی، شرایط اقتصادی چین و تغییر سلیقه‌های سفر دانسته‌اند. در عین‌ حال، ویتنام شاهد رشد قابل‌توجهی در گردشگران ورودی از کره جنوبی، تایوان، ژاپن، روسیه، کامبوج و فیلیپین بوده است.

انتهای پیام/

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *