بهگزارش خبرنگار مهر، محمدابراهیم زارعی سرپرست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری امروز در بیست و دومین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران که در موزه ملی ایران با حضور وزیر میراثفرهنگی برگزار شد، گفت: در حوزه خلیج فارس لازم است پژوهشهای خوبی انجام شود و ساماندهی محوطههای تاریخی و سایت موزهها نیز باید در دستور کار قرار دهیم.
وی افزود: همه ساله باستانشناسان خارجی حضور فعالی در این همایش دارند و حضور فعالشان در مبارزه با ایران هراسی مؤثر و امیدوارکننده است.
زارعی تصریح کرد: ما باید راه را برای افرادی که دلسوز ایران هستند هموار کنیم تا به ایران بیایند و کاوشهای باستانشناسی را با نظارت پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری انجام دهند.
سرپرست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری گفت: این همایش به لحاظ علمی مهمترین رویداد وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است و از پژوهشگران تقاضا داریم تا سالیانه فعالیتهایشان را به ما ارائه کنند تا مؤثر واقع شود.
وی ادامه داد: ما توجه ویژهای به گردشگری باستانشناسی خواهیم داشت. تلاشمان ارتباط بیشتر با استان هاست و امیدواریم حوزهپژوهش در استانها احیا شود. از این پس بسیاری از برنامههای ما به صورت استان محور خواهد بود و پنج پروژه بزرگ برای پژوهشگران باستانشناسی در استانها معرفی خواهیم کرد و برای کاوشهای باستانشناسی در استانها از وزیر میراثفرهنگی تقاضا داریم به ما در این زمینه کمک کند.
زارعی تصریح کرد: بودجه امسال پژوهشگاه ۷۰ درصد افزایش داشته است و این موضوع جای خوشحالی دارد و در حوزه باستانشناسی میتواند به ما کمک کند.
معصومه مصلی دبیر علمی بیست و دومین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران نیز در این برنامه، گفت: برگزاری این گردهمایی از سال ۷۳ آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است. این گردهمایی نشانه عزم و اراده جمع باستانشناسان ایرانی برای ارائه به موقع دستاوردهایشان است و طی ۳۰ سال گذشته تمام مدیران باستانشناسی کشور برگزاری این گردهمایی سالیانه را در فهرست وظایف خود قرار دادند.
وی ادامه داد: پژوهشکده باستانشناسی در دنیای امروز و با پیشرفت فناوری اهمیت فزایندهای پیدا کرده است و ما علاقهمند به جذب نیروهای جوان در این حوزه هستیم.
مصلی در ادامه با ارائه گزارش سالیانه درباره فعالیتهای پژوهشکده باستانشناسی در سال ۱۴۰۲، تصریح کرد: ۱۶۳ مجوز برای فعالیتهای باستانشناسی صادر شده است و در این بخش تعیین عرصه و حریم بیشترین بخشی است که به آن مجوز داده شده است. در بخش بعدی مجوزها را بر اساس تفکیک استانها را داریم که آذربایجان شرقی بیشترین و سمنان و تهران کمترین میزان دریافت مجوز را دارند.
دبیر علمی بیست و دومین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران افزود: از مجموع ۱۶۳ کاوش، ۳۰ گزارش و مقاله پذیرفته شد که مقالههایشان را به صورت حضوری در کارگاههای این گردهمایی ارائه خواهند داد.
ناصرنوروززاده چگینی استاد باستانشناسی و رئیس اسبق پژوهشکده باستانشناسی هم در بیستودومین گردهمایی سالانه باستانشناسی ایران با تشریح به نقش حفاظت در حوزه میراثفرهنگی و باستانشناسی پرداخت و افزود: میراثفرهنگی و باستانشناسی نیازمند شرایطی است که خودش را به آینده برساند و تحقق آن نیاز به حفاظت دارد.
وی با اشاره به اهمیت پژوهش در حوزه میراثفرهنگی، ادامه داد: پژوهش هم در ذات و عمل و هم نتیجه حاصله امری حفاظتی است. حفاظت و حمایت از اطلاعات و دانشی که احصای آن از طریق پژوهش ممکن است.
نوروززاده چگینی با بیان اینکه پژوهش مسئول پیوند دیروز به فردا است، افزود: حفاظت از مرزهای دانش یعنی به دام انداختن آنچه انسان در آینده به آن نیازمند است. در عصری که توسعه لجام گسیخته بشری دهان خود را برای بلعیدن میراث گذشته باز کرده است لزوم حفاظت بر دوش ما سنگینی میکند.
این استاد باستانشناسی حفاظت از این میراث را وظیفه اولیه آحاد جامعه و دستگاههای متولی عنوان و بر لزوم دلسوزی در انجام رسالت پیوند گذشته به آینده تاکید کرد.
وی به تأثیر مخرب برنامههای توسعه عمرانی در حوزههای مختلف و توسعه روستایی و شهری در تخریب محوطههای باستانی و میراثفرهنگی کشور اشاره و ضرورت توجه به این مهم را متذکر شد.