به گزارش خبرنگار مهر، علی دارابی قائممقام وزارت میراث فرهنگی در نشست خبری خود به مناسبت دهه فجر که امروز در سالن فجر وزارت خانه برگزار شد، گفت: برپایی ۶۸ نمایشگاه و بازگشایی ۶ تالار و موزه از جمله تالار مناسبات دول خارجی در کاخ گلستان، برگزاری ۱۷ مراسم رونمایی از جمله برنامههایی است که در دهه فجر در مجموعههایی تاریخی برگزار میشود در بحث مربوط به میراث فرهنگی آئین نامه نظام فنی و اختصاصی بناها را به تصویب هیأت دولت رساندیم این کار بزرگی بود.
وی گفت: براساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی در بافتهای تاریخی تعیین شهردار در بافتهای تاریخی از جمله مصوبات بود که کمک ما بود. برای برنامه توسعه هفتم که در سیاست و برنامه دولت و دستگاههای اجرایی است، تا پایان برنامه هفتم باید تعداد موزهها به هزار موزه برسد. در حال حاضر ۲۶ موزه در حال ساخت است که ۱۲ موزه منطقهای و ۱۴ موزه استانی است.
دارابی بیان کرد: بحث بازنگری حرایم موضوع مهمی است. بازنگری طبق قانون از ما خواسته شده است و به معنای تدقیق بر بحث چارچوبها متناسب با شرایط زمان و مکان است نه تقلیل. افزون بر این مقدمات سند ملی میراث فرهنگی انجام شده است و برای اولین بار این سند به عنوان راهنمای عمل دستگاههای مختلف تبدیل میشود.
وی ادامه داد: لایحه شرایط وظایف و اختیارات میراث فرهنگی مهم است. ما با سازمان امور اداری و استخدامی برای مشکل نیروی انسانی صحبت کردیم. ۴۲۰۰ پست سازمانی در دست است. ستاد عالی برنامه ریزی ۵ ساله وزارتخانه تشکیل شده است و تا امروز ۸ استان برنامههای خود را دادهاند برنامه ۵ ساله دستورالعملی دارد و با تأیید مسئولان استانی سهم و تکالیف وزارتخانه تعریف و مصوب میشود.
معاون میراث فرهنگی گفت: ستاد نوروزی تشکیل شده است. امسال بهار در بهار را داریم و ماه مبارک رمضان با عید نوروز همزمان شده است. برنامههایی ما هم منطبق با این ایام است.
وی گفت: تاکنون ساماندهی پایگاهها انجام شده است و بر اساس توافق با سازمان برنامه و بودجه قرار شده تا حق و حقوق کارکنان پرداخت شود.ما درخواست کردیم درآمدهای اختصاصی هر بنا و موزه و پایگاه، برای نگهداری و اموری که دارد به خودش برگردد. امیدواریم این اقدام از نوروز انجام شود.
وی گفت: در مجلس عمده بحث نمایندگان موضوع حرایم بود. من در صحن مجلس مخالفت خود را اعلام کردم. در مجمع مصلحت نظام اختلاف ما مطرح شد و باز هم مخالفت خودم را با واژه نهضت بازنگری مطرح کردم. ما در ضمن حفاظت از میراث فرهنگی؛ باید به توسعه و عمران کشور کمک کنیم و توجه به حقوق عامه مردم را هم مورد توجه قرار دهیم. درباره سیلک کاشان هم گفتهایم که زمین معوض داده شود تا از این محوطه حفاظت صورت گیرد.
وی گفت: انجمن خیرین میراث فرهنگی در برخی از استانها تشکیل شده است ولی رسانهها باید کمک کنند که حمایتها در حوزه میراث فرهنگی تقویت شود. در شب افتتاح انجمن، دو نفر رقم صد و ۱۵۰ میلیاردی را برای کمک اعلام کردند. منتها یکی از آنها گفت که این پول را به حوزه استانهای مورد نظرم کمک میکنم.
۲۰ میلیارد تومان به انجمن کمک شد که برای ۴ پروژه در سیستان و بلوچستان هزینه کردیم همچنین بخشی برای پرونده ثبت جهانی الموت و مساجد تاریخی انجام گرفت. این آمار دفتر مرکزی هست آمار دفاتر استانی را ندارم.
وی افزود: ماه گذشته در شورای عالی معماری و شهرسازی چند درخواست داشتم. یکی اینکه الحاق شهرهای جدید نگرانیهایی را برای بافتهای تاریخی و محدوده تاریخی شهرها ایجاد میکند. دیگری فرونشستها هست.
وی گفت: درباره حفاریهای سفارشی هم باید گفت در تغییرات دولتها درخواست داریم که میگویند فلان جا مهم و محرمانه است فقط به شما میتوانیم بگوییم که برای بررسی، حفاری کنید. ولی تا کنون این بررسیها یک مورد هم درست نبوده است. اگر چند مورد هم برای راستی آزمایی انجام شده، در دولت قبل پرونده شأن مختومه شد.
قائممقام وزارت میراث فرهنگی ادامه داد: ما ۸ هزار اثر تا کنون استرداد دادهایم و بیش از ۹ پرونده استرداد در دستور کار است. برخی اوقات موضوع مربوط به استرداد اموال تاریخی را نمیتوان با جزئیات مطرح کرد. مثلاً چندی قبل خانوادهای آثاری را دادهاند ولی گفتند به کسی نباید بگویید که این آثار را از چه کسی گرفتهاید ما باید اسرار آنها را حفظ کنیم.
دارابی بیان کرد: پایگاههای تاریخی تاکنون ساختار و تشکیلات نداشتند اما الان انجام شده و تعداد نیروی انسانی و بودجه و احراز صلاحیت افراد در پایگاهها مشخص شده است.
وی گفت: موضوع مربوط به حفاریها مشخص است. مگر میشود کاری در وزارت میراث فرهنگی انجام شود و ما مطلع نباشیم. در حوزه یگان حفاظت که به اذعان فرماندهی یگان حفاظت قویترین دوره میراثفرهنگی برای لجستیک، حقوق و ارتقای مقام بوده؛ در دوره ما انجام شد. برخی از اوقات هم از اتفاقات مطلع نمیشویم ولی رسانهها به ما اطلاع میدهند.
وی ادامه داد: ری در مسیر ثبت جهانی است ستادی را برای آن تشکیل داده ایم. این یکی از راههای مهمی است که از این میراث تاریخی صیانت کنیم. ما اقدام حقوقی درباره اتفاقاتی که اخیراً رخ داده است، کرده ایم.
دارابی گفت: در تخت جمشید فراز و فرودهایی داشته ایم. ادارهای زیرمجموعه اداره حفظ و احیا به نام مرمت ایجاد کرده ایم تا در تمام مرمتهایی که انجام میشود نظارت کند.
قائممقام وزارت میراث فرهنگی بیان کرد: مصوبهای از شورای ملی پول درباره مشوقهایی برای بافتهای تاریخی گرفتیم در موضوع سیل یزد هم گفتیم که ۱۰ همت به بافت آسیب زده شده است آنها گفتند که زیاد است استدلال ما این بود که خانه تاریخی قیمت ندارد و باید مرمت شود.
وی گفت: ۲۶ موزه کوچک و بزرگ داریم که برخی از آنها از سال ۸۶ کلنگ خورده اند. به مدیران گفتیم که در ارتباط با این موضوع از کمکها استفاده کنید ولی به این معنا نیست که عدول از موضوع داشته باشند. اگر در استانی، برخی ملاحظات برای مدیران وجود داشته باشد ما به عنوان حافظان منافع وارد میشویم.
ایزدی مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی هم در این نشست گفت: ۸ محوطه باستانی در ابوموسی اخیراً ثبت ملی شده اند و کاوشها در آنها نیز در دستور کار قرار دارد.