بازار؛ گروه بین الملل: «آدریان مونک»، استاد دانشگاه هوش مصنوعی محمد بن زاید در طی مقاله ای نوشت: اکنون بخش انرژی بر سر دوراهی قرار داشته و خاورمیانه در موقعیت خوبی است تا نفوذ جهانی خود را از طریق کنترل استراتژیک زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی بازآفرینی کند.
درست همانطور که نفت نظم ژئوپلیتیکی قرن بیستم را شکل داد، لیتیوم و سایر مواد معدنی حیاتی به سرعت در حال تبدیل شدن به «طلای سفید» آینده انرژی پاک هستند و کشورهای خلیج فارس در حال تنظیم محوری قابل توجه هستند که می تواند پویایی قدرت جهانی را برای دهه های آینده بازتعریف کند.
رویکرد عربستان سعودی هم جاه طلبی و هم آینده نگری را نشان می دهد. از طریق چشم انداز ۲۰۳۰، پادشاهی عربستان استراتژی جامعی راه اندازی کرده است که از تخصص انرژی خود استفاده می کند و در عین حال فراتر از استخراج منابع سنتی است. هدف همکاری شرکت معدنی دولتی عربستان سعودی Ma’aden و تایتان انرژی آرامکو، آغاز تولید تجاری لیتیوم تا سال ۲۰۲۷ و ایجاد یک اکوسیستم نوآوری یکپارچه است. این ابتکار به دنبال پاسخگویی به تقاضای رو به رشد پادشاهی برای لیتیوم است که به دلیل برنامه ریزی برای تولید ۵۰۰۰۰۰ باتری برای وسایل نقلیه الکتریکی و تولید ۱۱۰ گیگاوات انرژی تجدید پذیر است. این مشارکت بر استخراج لیتیوم از آب نمک میدان نفتی، با استفاده از فناوری های پیشرفته استخراج مستقیم لیتیوم متمرکز است.
در همین حال، امارات متحده عربی با عمل گرایی و جسارت موقعیت خود را در بخش مواد باتری تثبیت می کند. هلدینگ بین المللی منابع ابوظبی به ریاست «شیخ طحن بن زاید آل نهیان»، یک واحد تجاری ۶۰ نفره با تمرکز بر فلزات ضروری برای انتقال انرژی از جمله لیتیوم ایجاد کرده است. این حرکت با استراتژی گستردهتر امارات متحده عربی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود و سرمایهگذاری بر تقاضای فزاینده برای مواد معدنی حیاتی مطابقت دارد.
عمان خود را به عنوان مرکز تدارکات برای مواد باتری معرفی کرده است و در حال ایجاد یک تیم تجاری برای مدیریت صادرات مواد معدنی این کشور مانند کرومیت و گچ است. هدف از این ابتکار ساده کردن صادرات مواد معدنی و ادغام این کشور در زنجیره تامین باتری جهانی است.
قطر همچنین از منابع مالی خود برای حفظ جایگاه خود در بازار مواد معدنی حیاتی استفاده می کند. سازمان سرمایه گذاری قطر ۱۸۰ میلیون دلار به یک شرکت سرمایه گذاری معدنی که توسط شرکت مالی توسعه بین المللی ایالات متحده حمایت می شود، اختصاص داده است. هدف از این کار کاهش وابستگی جهانی به زنجیرههای تامین مواد معدنی تحت سلطه چینیها مانند لیتیوم ضروری برای باتریهای خودروهای الکتریکی است.
نقش نوظهور خلیجفارس راهحلی بالقوه برای خطراتی که در حال حاضر زنجیرههای تامین باتریها را آزار میدهد، ارائه میدهد
با این حال چالش های قابل توجهی وجود دارد. کشورهای حاشیه خلیج فارس با منحنی های یادگیری در فناوری های فرآوری مواد معدنی مواجه هستند که تحت سلطه بازیگران دیگر هستند. نگرانی های زیست محیطی در مورد استفاده از آب در استخراج لیتیوم – به ویژه منطقه خلیج فارس مواجه با کمبود آب – نیازمند راه حل های نوآورانه است. و پویایی بازار از جمله نوسانات قیمت جهانی لیتیوم و رقابت از سوی بازیگران معتبر، نیازمند برنامه ریزی و سرمایه گذاری استراتژیک است.
با این حال مزایای بالقوه بسیار فراتر از اقتصاد منطقه است. از آنجایی که جهان برای برقرسانی حملونقل و ساخت سیستمهای ذخیره انرژی قوی رقابت میکند، نقش نوظهور خلیجفارس راهحلی بالقوه برای خطراتی که در حال حاضر زنجیرههای تامین باتریها را آزار میدهد، ارائه میدهد. در حالی که چین سلطه خود را در پالایش و تولید حفظ می کند، ورود خاورمیانه امکان ایجاد شبکه های متعادل تر و متنوع تر را ایجاد می کند. کشورهای حاشیه خلیج فارس نشان میدهند که مهارتهایی که در طول دههها رهبری انرژی به دست آمدهاند، کاملاً برای موادی که آینده الکتریکی ما را تامین میکنند کاربرد دارد.
برای ذینفعان بین المللی در سراسر اروپا، آسیا و آمریکا محور باتری خلیج فارس هم اطمینان و هم فرصت را نشان می دهد. قابلیت اطمینان و ظرافت دیپلماتیک که مشارکت های انرژی خاورمیانه را ضروری می کرد، اکنون ممکن است خطوط تامین انرژی پاک را در سراسر جهان تقویت کند. با توجه به اینکه منطقه به عنوان تعادلی برای عرضه متمرکز در هر کشوری عمل میکند، تولیدکنندگان جهانی به منابع مواد انعطافپذیرتر و متنوعتر دسترسی پیدا میکنند.
آیا این واقعیت سازمان اوپک باتریها با تأثیر هماهنگ بر جریانهای مواد حیاتی را ایجاد میکند؟ یا اینکه چارچوبی مشارکتی تر را تقویت می کند که در آن چند سهامدار بین ثبات عرضه و دسترسی به بازار تعادل برقرار می کنند؟ پاسخ احتمالاً در سیستمی نهفته است که در آن تخصص خلیج فارس در مدیریت منابع استراتژیک با نوآوری های فناورانه نیروگاه های تولیدی مطابقت دارد و به جای آسیب پذیری یک طرفه، وابستگی متقابل متعادل ایجاد می کند.
برای جهانی که به طور فزایندهای نگران توسعه پایدار، امنیت انرژی و پیشرفت فناوری است، استقبال خاورمیانه از مواد معدنی باتری روایت قانعکنندهای را ارائه میدهد
برای جهانی که به طور فزایندهای نگران توسعه پایدار، امنیت انرژی و پیشرفت فناوری است، استقبال خاورمیانه از مواد معدنی باتری روایت قانعکنندهای را ارائه میدهد – روایتی که در آن قدرتهای انرژی سنتی معماران انتقال انرژی پاک میشوند – که آیندهای را نوید میدهد که زنجیرههای تامین حیاتی از نفوذ تثبیتکننده منطقه، ارتباطات دیپلماتیک و تخصص زیرساختی بهره میبرند.
موفقیت به چه چیزی بستگی دارد؟ توانایی خلیج فارس برای ایجاد تخصص فنی در حوزه های ناآشنا، تمایل تولیدکنندگان جهانی برای تنوع بخشیدن به مشارکت های تامین و توسعه چارچوب های حکومتی که منافع تجاری را در مقابل ثبات گسترده تر متعادل می کند. با ایجاد شبکههای عرضه متنوع و قابل اعتماد برای مواد معدنی حیاتی، کشورهای خاورمیانه میتوانند به کاهش تنش بین کربنزدایی سریع و امنیت منابع کمک کنند. و با انجام این کار، آنها یک بار دیگر ظرفیت منحصربهفرد برای شکلدهی به سیستمهای انرژی جهانی را از طریق چشمانداز استراتژیک، دیپلماسی دقیق و تفکر بلندمدت نشان میدهند، ویژگیهایی که در عصر باتری مانند دوران نفت ارزشمند خواهند بود.