پادشاهان خودروهای گرانقیمت
در میان برندهای لوکس، رنجروور همچنان پرفروشترین مدل در دسته بالای ۱۰۰ هزار دلار است. فقط در ماه فوریه، بیش از ۳ هزار و ۸۰۰ دستگاه از این مدل فروخته شده است. این خودرو بهدلیل طراحی شیک و مدرن، توانایی بالا در عملکرد خارج جاده، کیفیت ساخت بالا و در نهایت محبوبیت بین ثروتمندان و سلبریتیها سالهاست که جایگاه خود را پیدا کرده است؛ بنابراین در این رابطه ابهام چندانی وجود ندارد.
البته با توجه به اینکه میانگین قیمت معاملهشده (ATP) خودروهای جدید در فوریه ۲۰۲۵ به ۴۸ هزار و ۳۹ دلار رسید، میتوان بهنوعی اعلام کرد که سگمنت سوپرلوکس با لوکسهای معمولی ادغام شده و حالا برای سوپرلوکس بودن خودروها (حداقل در بازار آمریکا) نیاز است که با برچسبهای قیمتی بالاتری وارد بازار شوید.
اگر بخواهیم از منظر سگمنتی آمارها را بررسی کنیم، باید گفت شاسیبلندهای لوکس با میانگین قیمت ۱۰۶ هزار دلاری حدودا ۲ درصد نسبت بهسال ۲۰۲۴ رشد داشتهاند. این مورد درباره سدانهای سطح بالا که میانگین قیمت ۱۲۱ هزار دلاری دارند، به ۵/۳ درصد میرسد و در مورد خودروهای عملکردی یا اسپرت نیز میتوان میانگین قیمت ۱۲۱ هزار دلاری را محاسبه کرد؛ اما میزان تغییر قیمت ۲.۸ درصد است؛ بنابراین اقبال سدانهای لوکس بیشتر بوده است. اما در مورد خودروهای برقی شرایط حتی عجیبتر است و بهخاطر میانگین قیمت ۵۵ هزار دلاری و اینکه اکثر آنها لوکس محسوب میشوند، اما تغییرات قیمتی آنها ۳.۷ درصد محاسبه شده است. بنابراین خودروهای لوکس و پرفورمنس همچنان در صدر افزایش قیمتها هستند.
برندهای برتر و بازنده در افزایش قیمت خودروها
اگر بخواهیم از منظر برند، میانگین قیمت خودروهای مختلف را در فوریه ۲۰۲۵ مقایسه کنیم، پورشه با میانگین قیمت ۱۱۶ هزار دلار در صدر قرار میگیرد و باتوجه بهرشد ۱۲ درصدی نسبت به میانگین ۱۰۳ هزار دلاری سال قبل در صدر تغییرات نیز قرار میگیرد. قیمت مرسدسبنز هم از ۷۹ هزار دلار به ۷۶ هزار دلار رسیده و در واقع از جمله برندهایی است که افت بها را تجربه کرده است. اما بامو تنها بهدلیل هزار دلار افزایش نسبت به ۷۱ هزار دلار سال ۲۰۲۴، یک درصد رشد را ثبت کرده و جایگاه سوم را هنوز در اختیار دارد.
لکسوس برند بعدی است که میانگین قیمت محصولاتش از ۵۹ هزار دلار به ۶۱ هزار دلار رسیده و رشد حدود ۳ درصدی را تجربه کرده است. بهطور عجیبی تسلا در جایگاه بعدی قرار دارد و از ۵۹ هزار دلار به ۶۱ هزار دلار رسیده و ۱.۸ درصد تغییر را ثبت کرده است. همچنین میتوان بهبرند نهچندان لوکسی همچون نیسان بهعنوان نمونه یادکنیم که میانگین قیمت محصولاتش از ۳۴ هزار دلار سال گذشته به ۳۲ هزار دلار در فوریه ۲۰۲۵ رسیده و بنابراین حتی ۶ درصد افت را تجربه کرده است.
البته درنظر داشته باشید که افزایش قیمتها و کاهش مشوقها، خرید خودرو را برای طبقه متوسط دشوارتر کرده است. به این ترتیب مهمترین چالشهای خریداران خودرو در ۲۰۲۵ را میتوان افزایش ۲۵ درصد میانگین قیمت خودروها از ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، افزایش نرخ بهره وام خودروها و همچنین کاهش ۱۳ درصد مشوقهای مالی خودروسازان دانست. درحالی که افراد پردرآمد به خرید خودروهای لوکس ادامه میدهند، بسیاری از افراد با درآمد متوسط توانایی خرید خودرو را ندارند.
افت نسبی حتی برای غیر بنزینیها
میانگین قیمت خودروهای کارکرده (مدلهای یک تا ۵ ساله) به ۳۱ هزار و ۲۵۷ دلار رسیده که نسبت به سال گذشته ۰.۸ درصد کاهش یافته است. در حالی که این کاهش اندک بهنظر میرسد، در بازار خودروهای برقی کارکرده، اوضاع کاملا متفاوت است. میانگین قیمت خودروهای برقی کارکرده ۱۵.۱ درصد کاهش یافته و به ۳۲ هزار و ۱۹۸ دلار رسیده است. درحالی که این کاهش اندک بهنظر میرسد، در بازار خودروهای برقی کارکرده، اوضاع کاملا متفاوت است. میانگین قیمت خودروهای برقی کارکرده ۱۵.۱ درصد کاهش یافته و به ۳۲ هزار و ۱۹۸ دلار رسیده است.
از عمدهعوامل کاهش قیمت خودروهای برقی میتوان به افت بهای مدلهای نو، مخصوصا محصولات تسلا، قدیمی شدن طراحی و فناوری برخی مدلها، تقاضای کمتر برای خودروهای برقی کارکرده و همچنین نگرانی درباره عمر باتری و هزینههای تعمیر اشاره کرد.
آینده بازار خودروهای لوکس و اقتصادی
تقاضا برای خودروهای گرانقیمت افزایش یافته و همچنان رو بهرشد است؛ بر این اساس طی سالهای اخیر محصولات برندهای لوکس مثل پورشه، بامو و لکسوس همچنان افزایش قیمت داشتهاند و نرخ بهره بالا، یکی از چالشهای اصلی خریداران است.
با این حال خودروهای اقتصادی مثل نیسان و میتسوبیشی کاهش قیمت داشتهاند. بهنظر میرسد صنعتخودرو در حال تغییر مسیر بهسمت محصولات لوکستر است. اما پرسش این است که آیا این روند سبب کاهش دسترسی طبقه متوسط به خودروهای جدید خواهد شد یا آغاز روندی برای تجربه شرایط جدید در بازار خودرو است؟