از شنبه هفته جاری در سامانه جامع تجارت ایران گزینهای با عنوان «واردات خودرو شخصی» اضافه شده است. این بهمعنای امکان ثبت سفارش واردات شخصی خودرو کارکرده و نو هیبرید و برقی با کد ملی است. با این حال این گزینه در ۴۸ ساعت گذشته غیرفعال بوده است.
واردات خودرو توسط اشخاص حقیقی و با کد ملی، اکنون یک گام بهاجرایی شدن نزدیکتر شده است. سامانه جامع تجارت، سامانهای مربوط به ثبتسفارش کالاست. حال اگر در این سامانه وارد شده و برای ثبتسفارش خودرو اقدام کنید، بخشی نیز برای واردات خودرو شخصی میبینید.
این گزینه برای نخستینبار و بعد از ابلاغ آییننامه واردات خودروهای نو و کارکرده هیبرید و برقی ابلاغیه ۲۰ دیماه بهگمرکات کشور اعمال شده است. با اینکه ۴۸ ساعت از باز شدن این گزینه در سامانه جامع تجارت میگذرد، با این حال تا لحظه تنظیم این گزارش، گزینه مذکور غیر فعال بوده و پاسخی به درخواست ثبتنام نمیدهد.
واردات خودرو با استفاده از کد ملی توسط اشخاص حقیقی در آییننامه واردات خودروهای برقی و هیبرید نو و کارکرده مطرح شده بود.
در ماده ۵ این آییننامه تاکید شده که «شرکتهای واردکننده، واردکنندگان حقیقی و شرکتهای حملونقل قادر بهواردات خودرو هستند. علاوهبر اینکه اشخاص حقیقی بهمنظور استفاده شخصی و مشروط بهعدم امکان واگذاری خودرو وارداتی تا ۵ سال میتوانند از طریق ثبت آماری یک دستگاه خودرو وارد کنند.»
این آییننامه مربوط بهقانون بودجه سال ۱۴۰۳ است و بسیاری ابلاغ آن را در دیماه بهگمرکات کشور بسیار دیرهنگام توصیف میکنند.
چهارم بهمن با گذشت دو ماه از ابلاغ آییننامه واردات خودروهای نو و کارکرده برقی و هیبرید، دستورالعمل ثبتسفارش واردات این خودروها نیز ابلاغ شد؛ اما بدون امکان ثبتسفارش در سامانه جامع تجارت. در دستورالعمل ابلاغشده تاکید شده بود که امکان ثبتسفارش «پس از آمادهسازی سامانه» فراهم خواهد شد.
حالا بعد از گذشت یک ماه گویا سامانه، آماده ثبتسفارش است یا دستکم گزینه واردات خودرو شخصی به آن اضافه شده است؛ این درشرایطی است که حدود ۲۵ روز تا پایان سال باقی مانده و عملا زمانی برای واردات این مدل خودروها وجود ندارد.
در بودجه سال آینده نیز بهطور مشخص بهخودروهای برقی پرداخته نشده و بهشکل کلی از واردات خودروهای نو و کارکرده یاد شده و ۲ میلیارد یورو برای آن اختصاص داده شده است.
بنابراین تخصیص بخشی از این مبلغ بهواردات خودروهای نو و کارکرده برقی و هیبرید احتمالا بستگی بهتصمیم دولت خواهد داشت. از طرف دیگر سازوکار واردات خودرو در سال آینده تغییرات جدی خواهد داشت.
بنابراین مشخص نیست که با توجه به مدتزمان بسیار محدودی که تا پایان ۱۴۰۳ داریم، واردات این خودروها اجرایی خواهد شد یا خیر؟
شاید بتوان گفت مهمترین هدف سیاستگزار از آزادسازی واردات خودرو توسط اشخاص حقیقی، تنظیم بازار بوده است. واردات خودرو شخصی میتواند مزایای قابلتوجهی برای بازار و مصرفکنندگان بههمراه داشته باشد.
در درجه اول، اگر واردات در سطح گسترده انجام شود، میتواند بهافزایش رقابت در بازار خودرو منجر شود که بهنوبه خود سبب کاهش قیمت و بهبود کیفیت خودروهای عرضهشده در بازار خواهد شد.
افزایش تنوع خودروهای موجود در بازار نیز از دیگر مزایای مهم این سیاست است. بر این اساس مصرفکنندگان میتوانند گزینههای متنوعتری انتخاب کنند و خودرویی متناسب با نیاز و سلیقه خود برگزینند.
این تنوع شامل خودروهایی با کارآیی بالاتر، مصرف سوخت کمتر و فناوریهای پیشرفتهتر میشود که میتواند بهبهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک کند.
بهروزرسانی ناوگان خودرویی کشور از دیگر مزایای قابلتوجه این طرح است. ورود خودروهای جدید با استانداردهای زیستمحیطی بالاتر میتواند بهکاهش آلودگی هوا و مصرف سوخت کمک کند.
همچنین خودروهای جدید معمولا از سیستمهای ایمنی پیشرفتهتری برخوردارند که میتواند آمار تصادفات و تلفات جادهای را تا حدی کاهش دهد.
خودروهای وارداتی در بازار آزاد همچنان پر نوسان هستند
خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای یک تا ۷ میلیونتومانی و رشد قیمت یک تا ۱۲ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که پارس سال (دریچهبرقی) (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان کاهش ۸۲۸ میلیونتومان و پژو ۲۰۷ دندهای هیدرولیک (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۴ میلیونتومان کاهش ۸۰۹ میلیونتومان اعلام قیمت شدند. از طرفی ارزش کوییک اتومات (۱۴۰۳) با ۱۲ میلیونتومان افزایش به ۶۵۷ میلیونتومان، تارا اتومات V۲ (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان افزایش به یکمیلیارد و ۲ میلیونتومان، کوییک اتومات R (سفید مشکی) (۱۴۰۳) با ۷ میلیونتومان افزایش به ۶۶۷ میلیونتومان و پارس سال (دریچهسیمی) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش به ۸۶۵ میلیونتومان رسید.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۵ تا ۶۵ میلیونتومانی بودیم. جایی که هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۶۵ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۵۳۰ میلیونتومان، فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۸۴۰ میلیونتومان، لاماری ایما (۱۴۰۳) با ۴۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۱۲۰ میلیونتومان و کیامسی T۸ (۱۴۰۳) با ۳۰ میلیونتومان کاهش یکمیلیارد و ۷۷۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.
در گروه خودروهای وارداتی نیز شاهد کاهش و افزایش قیمت ۵۰ میلیونتومانی بودیم. جایی کیا سونت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان، تویوتا کرولا – ۱۲۰۰ سیسی (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان و جیایسی امکو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
از طرفی ارزش هونگچی H۵ (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۳ میلیارد و ۵۵۰ میلیونتومان، هیوندای اکسنت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیونتومان و هیوندای الانترا (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیونتومان رسید.