نتیجه تصمیمگیریهای جهانی باعث ایجاد یکی از مهمترین تغییرات تاریخ صنعت خودرو و موتورسیکلتسازی شده که همان توسعه استفاده از وسایل نقلیه برقی است. تا چند سال پیش خودروهای بنزینی و دیزلی حرف اول را در بازارهای جهانی میزدند اما کمکم خودروها و موتورسیکلتهای برقی وارد میدان شدند و حالا بیشاز هر زمان دیگری بحث درباره این نوع وسایل نقلیه در گرفته است.
با اینکه میزان فراگیری و زیرساختهای استفاده از خودروها و موتورهای برقی در ایران به اندازه کشورهای دیگر نیست اما از چندی پیش شاهد تولید و واردات موتورهای برقی بودهایم.
موتورهای برقی برای تردد خود به الکتریسیته متکی هستند و آلودگی ندارند هرچند بحثها و تردیدهای زیادی درباره منبع انرژی مورد استفاده جهت تولید برق موردنیاز آنها وجود دارد. موتورهای برقی برخلاف انواع بنزینی دارای قوای محرکه سادهتر و باتری هستند. طبیعی است وقتی به دنبال خرید موتورسیکلت جدیدی برای خود باشید با دوراهی انتخاب موتور برقی با بنزینی مواجه خواهید شد. با مطالعه این مقاله خواهید توانست انتخاب مناسبی برای خود داشته باشید.
موتورسیکلتهای بنزینی بخش اعظم بازار کشور ما را تشکیل میدهند. تا همین چند سال پیش عمده موتورهای تولیدی از نسخههای کپیشده هوندا CG125 بودند که صدای گوشخراش، مصرف سوخت و آلایندگی بالا و طراحی خستهکنندهای داشتند اما در چند سال اخیر و به لطف کمک شرکتهای چینی شاهد تولید انواع و اقسام موتورهای بنزینی برای سلائق گوناگون هستیم.
موتورسیکلتهای بنزینی در کلاسهای مختلف، از ۱۲۵سیسی گرفته تا ۶۰۰ و حتی ۱۰۰۰سیسی قرار میگیرند و این کلاسبندی بر اساس حجم موتور آنها صورت گرفته است. یک موتورسیکلت بنزینی متوسط و رده میانی در کشورمان معمولا قدرتی بین ۲۵ تا ۴۵اسببخار دارد.
در مقابل باید به موتورهای برقی اشاره کنیم که گزینههایی تازهوارد هستند. قوای محرکه برقی به دلیل یک شاخصه برجسته شناخته میشود و آنهم توانایی تولید گشتاور نسبتا آنی است به این معنی که موتورسوار با اندکی اشاره به دسته کنترل گاز، اکثر توان تولیدی موتور برقی را در اختیار خواهد داشت.
این ویژگی برای ترددهای شهری کاملا کاربردی است و میتواند شما را از ترافیک نجات دهد. توان تولیدی موتورهای برقی نیز کاملا متنوع بوده و گزینههای شهری معمولا با قدرت ۲۰ تا ۴۰ اسببخار در دسترس قرار میگیرند. باید به این نکته اشاره کرد هرچقدر قدرت یک موتور برقی بیشتر باشد توان پیمایش آن کمتر خواهد شد.
یک پیشرانه درونسوز از صدها و هزاران قطعه ریز و درشت تشکیل شده و هر لحظه امکان خرابی یکی از این قطعات وجود دارد. این در حالی است که موتور برقی قطعات متحرک بسیار کمتری دارد و این عامل باعث میشود احتمال خرابی آن کاهش یابد. در حقیقت موتورهای برقی هزینههای سرویس و نگهداری کمتری نسبت به موتورهای بنزینی دارند.
از طرف دیگر موتور برقی نیازی به مایعات ضروری مشابه پیشرانههای درونسوز از جمله روغن موتور ندارد و این عامل نیز میتواند روی تصمیم شما در زمان خرید تاثیر بگذارد. البته باید به باتری گران موتورهای برقی اشاره کنیم که در صورت خرابی هزینه زیادی را به مالک تحمیل خواهد کرد.
این موضوع میتواند بر تصمیم نهایی خریدار اثرگذار باشد. یکی از نقاط ضعف خودروها و موتورهای برقی که همچنان پابرجاست قیمت بالاتر آنها نسبت به نمونههای بنزینی است. البته هرچقدر تکنولوژی وسایل نقلیه برقی پیشرفت میکند به همان نسبت قیمت تمامشده آنها نیز کاهش مییابد و قطعا در آینده فاصله قیمتی موتورهای برقی و بنزینی کمتر از این نیز خواهد شد. در حال حاضر قیمت یک موتور بنزینی کمتر از معادل برقی قابلمقایسه است. هزینههای نگهداری نیز همانطور که گفته شد در موتور برقی کمتر خواهد بود.
چالش دیگر به بررسی هزینههای خرید بنزین و شارژ باتری مربوط میشود. درحالحاضر پر کردن باک یک موتورسیکلت بنزینی هزینه چندانی نخواهد داشت هرچند میزان مراجعه به پمپبنزین به عوامل مختلفی همچون نوع و کلاس موتورسیکلت، میزان تردد روزانه و… بستگی دارد.
درصورتیکه موتور برقی از طراحی مطلوب و قطعات باکیفیت استفاده کرده باشد دوام بیشتری خواهد داشت. همچنین وجود قطعات متحرک کمتر نیز روی قابلیت اطمینان این موتورها تأثیر مثبت داشته و در درازمدت دردسرهای کمتری را ایجاد خواهند کرد؛ اما موتورهای بنزینی به دلیل استفاده از قطعات متحرک بیشتر با احتمال خرابی بیشتری مواجه هستند و بنابراین شاید دوام و طول عمر آنها کمتر از نمونههای برقی باشد.
اگر هدف شما از خرید موتورسیکلت، جنبه اقتصادی و کاری دارد، توصیه میکنیم تا زمان توسعه زیرساختها و تولید محصولات بهتر همچنان موتورسیکلت بنزینی را انتخاب کنید اما اگر بودجه بیشتری دارید و میخواهید از موتورسیکلت برای انجام کارهای روزمره در مسیرهای کوتاه استفاده کنید و میزان کارکرد روزانه آن نیز پایین خواهد بود شاید موتورسیکلت برقی گزینه بهتری باشد مخصوصا که با این کار به کاهش آلودگی هوا و حفظ محیطزیست نیز کمک کردهاید.