این گزارش نشان میدهد رقابت در بازار سوخت باعث شده است داروین (پایتخت قلمرو شمالی) طی هفتسال به رتبه دوم در فهرست ارزانترین شهرها از لحاظ قیمت سوخت برسد. میانگین قیمت هر لیتر بدون سرب در سیدنی و بریزبن در مدت پنج سال بیش از 50 سنت افزایش یافته است.
بالاترین قیمت هر لیتر بنزین در میان شهرهای پایتختی، در کانبرا به ثبت رسیده است. در حالی که پرت، پایتخت ایالت استرالیایغربی، ارزانترین بنزین را با قیمت 181.4 سنت برای هر لیتر عرضه میکند.
اگر بخواهیم شهرهای استرالیا را براساس ارزانترین سوخت بدون سرب رتبهبندی کنیم در نخستین جایگاه پرت با ۱۸۱ سنت قرار میگیرد و جایگاه دوم و سوم به داروین و آدلاید با ۱۸۲ سنت به ازای هر لیتر میرسد. هوبارت با ۱۸۸ سنت، ملبورن با ۱۹۰ سنت و سیدنی شهرهای بزرگی هستند که جایگاه چهارم تا ششم را به خود اختصاص دادند و گرانترین نرخ سوخت در شهرهای بریزبن و کانبراست که ارزش بنزین بدون سرب در آنها ۱۹۵ و ۱۹۶ سنت برای هر لیتر است.
قیمت بنزین در استرالیا همواره یکی از موضوعات مهم اقتصادی و اجتماعی برای مردم و دولت این کشور بوده است. تغییرات مداوم در قیمت بنزین تاثیرات گستردهای بر هزینههای زندگی، حملونقل، و صنایع مختلف دارد. عواملی چون نوسانات قیمت جهانی نفت، سیاستهای دولت در زمینه سوختهای فسیلی، مالیاتها، و حتی تغییرات اقلیمی همگی میتوانند بر قیمت بنزین تاثیرگذار باشند.
در سالهای اخیر، باتوجه به افزایش تقاضای جهانی و محدودیتهای موجود در عرضه، استرالیا نیز با نوسانات چشمگیری در قیمت بنزین مواجه شده است. در سال ۲۰۲۴، بررسی دقیق عوامل موثر بر قیمت بنزین اهمیت بیشتری یافته است، زیرا این مسئله به شکلی مستقیم به وضعیت اقتصادی خانوارها و کسبوکارها مرتبط است.
بازار سوخت در استرالیا، بخشی حیاتی از اقتصاد این کشور است که به شدت تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی قرار دارد. از آنجاکه استرالیا کشوری پهناور با جمعیت پراکنده است، وابستگی شدیدی به وسایل نقلیه شخصی دارد.
این وابستگی، تقاضا برای سوخت را بالا نگه داشته و باعث شده است تا قیمت بنزین به یکی از دغدغههای اصلی خانوارهای استرالیایی تبدیل شود. یکی از عوامل داخلی مهم تاثیرگذار بر قیمت بنزین در استرالیا، مالیاتهای دولت فدرال است. مالیات بر سوخت به ازای هر لیتر بنزین اعمال میشود.
همچنین مالیات کالا و خدمات (GST) نیز در چند مرحله به قیمت بنزین افزوده میشود. ابتدا، این مالیات بر مالیات بر سوخت اعمال میشود که به عنوان «مالیات بر سوخت» شناخته میشود. البته قیمت بنزین شامل هزینههای مختلفی از جمله هزینه حملونقل داخلی، اجاره، دستمزد کارکنان، قبوض خدماتی و همچنین سود خردهفروشان است که در قیمت نهایی لحاظ میشود.
در نهایت، مالیات کالا و خدمات (GST) به صورت مستقیم توسط مصرفکنندگان در محل پمپبنزین پرداخت میشود که آخرین بخش از هزینههای افزوده بر قیمت بنزین است. مقایسه قیمت بنزین در استرالیا با دیگر کشورها نشان میدهد که قیمتها در این کشور در حد متوسط جهانی قرار دارند.
استرالیا به دلیل واردات بخش قابلتوجهی از نفت خام و هزینههای پالایش محلی، تاثیر قابل توجهی از نوسانات جهانی قیمت نفت میگیرد. به طور کلی، قیمت بنزین در استرالیا در مقایسه با کشورهایی مانند آمریکا کمتر است، اما نسبتبه کشورهای خاورمیانه، که تولیدکنندگان بزرگ نفت هستند، بالاتر است.
پیشبینیها نشان میدهند قیمت بنزین در استرالیا در سال ۲۰۲۵ احتمالا به افزایش ادامه خواهد داد. چند عامل جهانی ازجمله کاهش تولید توسط کشورهای اوپک و جنگ در اوکراین، عرضه نفت را محدود کرده و باعث افزایش قیمتها شده است.
برخی کارشناسان انتظار دارند قیمت بنزین به حدود ۲دلار در هر لیتر برسد. این افزایش میتواند فشار بیشتری بر هزینههای زندگی مردم وارد کند و همچنین به تورم دامن بزند، زیرا هزینههای حملونقل و تولید تحت تاثیر مستقیم قیمت بنزین قرار میگیرد.