به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، هیچچیز بدتر از این نیست که بعد از یک سفر هوایی طولانی و بهمحض رسیدن به مقصد به دلیل جت لگ شدن برنامههای سفرتان به تعویق بیفتد. از آن بدتر زمانی است که یک قرار کاری مهم در پیش دارید اما به دلیل آنکه دچار جت لگ شدهاید، برای آن آمادگی ندارید. اینها شکایتها و گلههای عده زیادی از مسافرانی است که در سفر با پرواز دچار چت لگ میشوند. اگر میخواهید بدانید جت لگ دقیقاً چه حالتی است و علائم آن چیست یا اینکه چطور میتوانید آن را رفع کنید این مطلب برای شما است. در اینجا قصد داریم علاوه بر تعریف و بررسی عوارض و نشانههای جت لگ، راهکارهای مؤثری جهت پیشگیری و رفع آن ارائه دهیم.
جت لگ و علائم و نشانههای آن
جت لگ که اصطلاحاً به آن پرواززدگی هم میگویند عارضهای است که با تغییر منطقه زمانی و اختلال در ساعت خواب بدن رخ میدهد. به عبارت سادهتر وقتی به مکانی که ساعت شبانهروزی آن با محل زندگی ما تفاوت دارد سفر میکنیم، بدن با شرایط جدید تطبیق ندارد و در خواب ما اختلال ایجاد میشود و همزمان با آن بعضی از عوارض جسمی را تجربه میکنیم. بنابراین اگر اقدام به خرید بلیط هواپیما برای مقاصد خارج از کشور کردهاید احتمال روبرو شدن با این عارضه در طول سفر برای شما بسیار زیاد است. در این سفرها اختلاف ساعت میان مبدأ و مقصد موجب میشود زمانی که به مقصد میرسید چرخه خواب شما برهم بخورد که به این حالت چت لگ یا پرواززدگی میگویند. سردرد و سرگیجه، حالت تهوع، ناراحتیهای گوارشی، اضطراب، خوابآلودگی، خستگی مفرط، اختلال در عملکرد حافظه و عدم توانایی در تمرکز کردن از نشانهها و علائم اصلی جت لگ هستند.
تنظیم چرخه خواب بر اساس منطقه زمانی جدید
اصلیترین و مهمترین راهکاری که برای پیشگیری از عارضه جت لگ وجود دارد تنظیم چرخه خواب بر اساس منطقه زمانی است که قصد سفر به آن را دارید. اولازهمه لازم است از زمانبندی شبانهروز در مقصد و اختلاف ساعت با محل زندگی خودتان اطلاعاتی به دست آورید. بعد از آن در طول پرواز باید ساعتهای خوابتان را طبق ساعت مقصد تنظیم کنید. به عبارتی اهمیت ندارد محل زندگی شما شب است یا روز اگر در آن ساعت از روز در کشور مقصد شب است پس شما هم باید به خواب بروید. از این طریق زمانی که به مقصد برسید چرخه خواب شما درست مطابق با منطقه زمانی جدیدی است که به آن سفرکردهاید و دیگر خبری از جت لگ نیست و یا دستکم عوارض آن به حداقل میرسد.
از نوشیدن قهوه پرهیز کنید و آب بیشتری بخورید
اگر بهیکباره ناچار به سفر شدهاید و به دنبال راهکاری برای کاهش و رفع جت لگ هستید یکی از مؤثرترین و البته سادهترین روشها نوشیدن آب و پرهیز از خوردن قهوه یا نوشیدنیهای کافئین دار در طول پرواز است. پروازهای طولانیمدت موجب کمآبی و خستگی بدن میشوند و عوارض جت لگ را تشدید میکنند. پس در حین پرواز هر از چند گاهی آب بنوشید، البته زمانی که به مقصد رسیدید میتوانید برای سرحال شدن قهوه میل کنید.
در سفر وعده غذایی سالم و سبک بخورید
یکی از موضوعاتی که اغلب مسافران در سفرهای هوایی طولانیمدت از قلم میاندازند توجه به سبک و نوع غذایی است که در حین صرف میل میکنند. ممکن است از نظرتان این موضوع بیاهمیت باشد اما خوب است بدانید که خوردن یک وعده غذایی ساده و سبک بهجای خوردن غذاهای هواپیما یا مقدار زیادی تنقلات و یک وعده مفصل میتواند تأثیر زیادی در رفع جت لگ داشته باشد.
با چرخه زمانی جدید سازگار شوید
طبیعی است که با تغییر منطقه زمانی، وقتی به مقصد میرسید همچنان تمایل داشته باشید تا خوابتان را طبق عادت انجام دهید. اما موضوع مهم این است که هرقدر دیرتر با شرایط جدید سازگار شوید جت لگ و عوارض آنهم دیرتر رفع میشوند و حتی ممکن است تمام طول سفر چندروزه را درگیر اختلال خواب باشد و سفرتان بهطورکلی به هم بریزد؛ بنابراین لازم است در روز اول سفر تلاش کنید بدنتان به شرایط زمانی جدید تطبیق پیدا کند. بنابراین اگر در زمان روز به مقصد میرسید اما به دلیل پرواز خسته هستید نگذارید وسوسه خواب بر شما غلبه کند، حتی تلاش نکنید چرت بزنید. از این طریق بعد از گذشت چندین ساعت از سفر بدن سازگاری با محیط تازه را به دست میآورد.
استفاده از داروها برای رفع پرواز زدگی
زمانی که چرخه طبیعی خواب شما با سفر به این منطقه زمانی دیگر تغییر میکند برای تنظیم ساعت خواب بدن میتوانید از برخی داروها کمک بگیرید. بهعنوانمثال میتوانید از داروهای حاوی ملاتونین که ماده مؤثر در ایجاد خواب است برای مواقعی که با رسیدن به مقصد در شب نمیتوانید بخوابید استفاده کنید.
سفرتان را زودتر از حد معمول برنامه ریزی کنید
اگر به سفر کاری و مهمی میروید بهتر است زمان سفرتان را طوری ترتیب ببینید تاکمی زودتر از حد معمول به مقصد برسید تا بدنتان فرصت کافی برای غلبه بر جت لگ داشته باشد. گفتنی است اینکه عارضه جت لگ چند ساعت در شما باقی بماند به تعداد دفعاتی که تغییر منطقه زمانی داده باشید بستگی دارد. به عبارتی اگر در طول مسیر سفرتان از چندین منطقه زمانی عبور کنید نسبت به زمانی که فقط یک منطقه زمانی تعویض کردهاید، مدتزمان بیشتری برای غلبه بر جت لگ نیاز دارید. در این شرایط بدن ممکن است ۳ روز برای هماهنگ شدن با ساعت شبانهروزی مقصد زمان نیاز داشته باشد. در کنار همه اینها وضعیت جسمانی هر فرد و ریتم زمانی بدن نیز در این مدت تأثیرگذار است. با این اوصاف لازم است این موارد را در نظر بگیرید و زمانتان را طوری تنظیم کنید که بعد از رسیدن به مقصد فرصت کافی برای غلبه بر جت لگ داشته باشید.
سخن پایانی
جت لگ یا پرواززدگی یک اختلال است که با تغییر منطقه زمانی یا ساعت روز و شب در بدن افراد اتفاق میافتد و با عوارض مختلفی مثل عدم تمرکز، سردرد، سرگیجه، ناراحتیهای گوارشی و تهوع همراه است. طبیعتاً مسافرانی که با پرواز به کشور دیگری سفر میکنند با این موضوع درگیر هستند. برای آنکه بتوانید دچار جت لگ نشوید بهترین راهکار این است که با شروع سفر یا ساعات قبل از سفر خوابتان را طبق چرخه روز و شب در مقصد تنظیم کنید. علاوه بر آن توصیه میشود در طول پرواز بهجای نوشیدن قهوه یا نوشیدنیهای کافئین دار جرعهجرعه آب بنوشید. یک غذای سالم و سبک نیز برای خوردن در پرواز تدارک ببینید. استفاده از داروهای خوابآور در طول مسیر نیز کمک میکند تا طبق زمان مقصدتان به خواب بروید البته این کار را باید با نظر پزشک انجام دهید. درنهایت بهتر است برنامه زمانی سفرتان را طوری تنظیم کنید که کمی زودتر از حد معمول به مقصد برسید تا در صورت بروز جت لگ بدنتان فرصت کافی برای مقابله با آن را داشته باشد.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.