فروش مدلهای برقی خودرو طی سال جاری میلادی نیز نسبت بهسال قبل، ۳.۵ میلیون دستگاه رشد داشته و تا ۳۵ درصد افزایش یافته است. این میزان بیش از ۶ برابر بیشتر از آمار سال ۲۰۱۸، یعنی تنها ۶ سال قبل است. بر اساس گزارشها طی سال جاری میلادی، بهطور متوسط هر هفته بیش از ۲۵۰ هزار تقاضا برای خودرو برقی ثبت شده که بیش از کل ثبتنام سالانه در سال ۲۰۱۳، یعنی ۱۰ سال قبل از آن است.
مدلهای برقی حدود ۱۸ درصد از کل فروش خودرو را در سال ۲۰۲۴ بهخود اختصاص دادهاند؛ درحالی که این رقم در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۴ درصد و تنها ۲ درصد در ۵ سال قبل از آن یعنی سال ۲۰۱۸ بود. این روند نشان میدهد با بلوغ بازارهای خودروهای الکتریکی، این صنعت در جهان همچنان پرقدرت بهرشد خود ادامه میدهد. البته باید گفت خودروهای برقیِ دارای باتری ۷۰ درصد از سهام خودروهای برقی را در سال ۲۰۲۴ بهخود اختصاص دادند.
فروش خودروهای الکتریکی درسطح جهان رو بهرشد است؛ اما این درصد فروش بهطور قابل توجهی تنها روی چند بازار عمده متمرکز شده است. در سال ۲۰۲۴، کمتر از ۶۰ درصد از ثبتنام خودروهای برقی جدید در کشور چین، کمی کمتر از ۲۵ درصد در اروپا و ۱۰.۲درصد در ایالاتمتحدهآمریکا بود.
این تعداد خودروها حدود ۹۵ درصد از سهم فروش خودروهای برقی در جهان را بهخود اختصاص دادهاند. بیش از یک مورد از هر ۳ خودرو جدید ثبتشده در چین در سال ۲۰۲۴ الکتریکی بوده و این درحالی است که بیش از یک مورد از هر ۵ دستگاه در اروپا و از هر ۱۰ خودرو در ایالاتمتحده آمریکا، یک مورد برقی بوده است. بر این اساس فروش مدلهای برقی خودرو در سایر کشورهای دنیا حتی در کشورهایی با بازارهای خودرو توسعهیافته مانند ژاپن و هند محدود است.
درنتیجه تمرکز فروش، سهام جهانی خودروهای الکتریکی نیز بهطور فزایندهای متمرکز شده است. چین، اروپا و ایالاتمتحده حدود دوسوم کل فروش و سهام صنعتخودرو برقی را درسطح جهان بهخود اختصاص دادهاند؛ به این معنی که انتقال خودروهای برقی در این بازارها پیامدهای عمدهای برای روندهای جهانی دارد.
فروش خودروهای برقی در طول سالهای مختلف در کشورهای مختلف دنیا با سرعت بیشتری افزایش یافته است. نتایج بررسی کارشناسان نشان میدهد کشورهای پیشرو در زمینه تولید و استفاده از خودروهای برقی معمولا از یک الگوی رشد منحنی S (نمودار پیشرفت پروژه) مشابه پیروی میکنند.
درواقع، این الگوی رشد یک مسیر معمولی برای پذیرش فناوریهای نو مانند خودروهای برقی است. هنگامی که یک فناوری بهنقطه اوج خود میرسد، بهعنوان مثال، وقتی خودروهای برقی ارزانتر از وسایل نقلیه سنتی بنزینی یا دیزلی میشوند، مسیر این منحنی بهسمت بالا میرود.
در نهایت، با نزدیک شدن به اشباع بازار از این خودرو، رشد کاهش مییابد. هرچند هنوز با قاطعیت نمیتوان گفت کدام کشور به مرحله کاهش سرعت در منحنی رشد رسیده، اما شاید نروژ به این مرحله نزدیک شده است. تغییرات سیاست دولتها و عوامل اجتماعی و اقتصادی میتوانند نرخ پذیرش و استفاده از یک فناوری مانند خودرو برقی را سرعت داده یا کاهش دهند؛ اما الگوی کلی منحنی S در بیشتر موارد همچنان برقرار است.
درمجموع، میتوان گفت کاهش هزینهها و پیشرفت فناوری سبب میشود میزان استفاده از خودروهای برقی در کشورهای جهان، امروز نسبت بهگذشته سرعت بیشتری بهخود بگیرد. تاکنون بیشتر کشورهای پیشتاز در صنعت خودروهای برقی کشورهایی با درآمد بالا مانند اسکاندیناوی یا کشورهایی با قدرت بازار زیاد مانند چین بودهاند. سیاستهای قوی دولت و مشوقهای مالی این کشورها راه را برای رشد صنعت پویای خودرو برقی هموار کرده و سبب کاهش هزینهها برای شهروندان آنها شده است.