اخیرا یکی از خودروسازان بزرگ کشور که در بحث واردات نیز فعال است، در نامهای بهبورس، قیمت محصول وارداتی خود را اعلام کرده است.طبق آنچه در سامانه کدال بورس آمده، یکی از شرکتهای واردکننده خودرو قیمت جدید خودرو وارداتی خود بهنام چانگان را اعلام کرده است.
در نامه سایپا بهبورس آمده: «نرخ جدید خالص فروش سهم کارخانه محصول چانگان پلاس مدل CS۵۵ بهمبلغ یکمیلیارد و ۳۵۶ میلیونتومان که به تایید و تصویب هیاتمدیره این شرکت و مراجع ذیصلاح رسیده، اعلام میشود. سایر عوارض قانونی و هزینههای مرتبط از قبیل مالیات ارزش افزوده، بیمه شخصثالث، عوارض شمارهگذاری و … به قیمت در کارخانه قابل اعمال خواهد بود.»
در نامه این شرکت واردکننده چند نکته وجود دارد. نخست اینکه این شرکت میگوید قیمت خودرو وارداتی آن به تایید و تصویب هیاتمدیره شرکت رسیده و مراجع ذیصلاح نیز آن را تایید کردهاند. این درحالی است که آنها (مانند دیگر شرکت خودرویی) زمانی که میخواهند قیمت محصولات داخلی خود را در بورس اطلاعرسانی کنند، سند بیرونی ارائه میدهند.
بهعبارت بهتر، خودروسازان قیمت جدید محصولات داخلی خود را براساس تاییدیه رسمی نهادهای رگولاتوری اعلام و حتی شمارهنامه مربوطه را نیز قید میکنند. درواقع روال قیمتگذاری دستوری این است که خودروسازان باید برای هرگونه افزایش قیمتی، سند مراجع بالادستی را ارائه کنند و اینگونه نیست که قیمت محصولات داخلی توسط هیاتمدیره شرکت آنها تعیین شود.
با توجه به اینکه قیمتگذاری خودروهای وارداتی نیز از ابتدا دستوری بوده، طبعا اعلام قیمت آنها نیز باید مصوبه نهادهای بالاسری را (سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان) داشته باشد. با این حال، در نامه اخیر این واردکننده بهبورس، چیزی مبنی بر اینکه قیمت جدید خودرو وارداتی این شرکت را سازمان حمایت تعیین و ابلاغ کرده، بهچشم نمیخورد. از همین رو دو موضوع دراینباره قابل بررسی است. نخست اینکه کلا روال قیمتگذاری خودروهای وارداتی از ابتدا بههمین شکل بوده و دیگر آنکه روال تغییر کرده است.
اگر موضوع نخست را در نظر بگیریم، معنایش آن است که سازمان حمایت قیمتی را که واردکنندگان خودرو چه خودروسازان و مونتاژکاران و چه شرکتهای واردکننده خصوصی ارائه میدهند، بهعنوان قیمت وارداتیها میپذیرد و دخل و تصرفی در آن ندارد.
اگر موضوع دوم را در نظر بگیریم، این معنی را میدهد که سیاستگزار تعیین قیمت خودروهای وارداتی را بهواردکنندگان واگذار کرده است. احتمال درستی این موضوع البته ضعیف است؛ زیرا اگر قیمتگذاری وارداتیها به عرضهکنندگان واگذار شده بود، قیمتها در نمایندگی نزدیک بهبازار تعیین میشد؛ درحالی که اکنون فاصله زیادی بین قیمت مبدأ و بازار خودروهای وارداتی وجود دارد.
از طرفی آمارها نشان میدهند ۳ خودروساز بزرگ کشور بیشترین افت زیان را در چند ماه اخیر داشتهاند. طبق آمار و اطلاعاتی که سه شرکت بزرگ خودروسازی کشور در سامانه کدال ثبت کردهاند، بیشترین افت زیان ۹ ماهه مربوط به ایرانخودرو است. بزرگترین خودروساز کشور از ابتدای سال جاری تا انتهای آذرماه ۱۱.۵ همت زیان داشته است؛ اما این رقم برای مدت مشابه سال گذشته ۲۴.۸ همت بود. بنابراین آبیپوشان جادهمخصوص در این مدتزمان ۱۳.۳ همت (معادل ۵۳.۶ درصد) کمتر زیان کردهاند.
صورتهای مالی میاندورهای سه خودروساز بزرگ نیمهدولتی کشور از افت و خیز زیان خودروییها حکایت دارد. طبق اطلاعات ارائهشده به بورس، زیان انباشته ۹ ماهه خودروسازان به ۲۲۳ همت رسیده است. این درحالی است که زیان عملیاتی در این بازه زمانی نسبت به ۹ ماه سال گذشته با افت ۴۲ درصدی همراه بوده است. با این حال زیان خودروسازان در ماه پاییز با جهش قابل توجهی روبهرو است؛ بهطوری که سه شرکت خودروسازی در سه ماه پاییز با وجود افزایش قیمت خودرو، حدودا به اندازه کل ۶ ماه امسال متحمل زیان شدند.
افزایش قیمت ۲۰ میلیونتومانی فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳)
خودروهای داخلی روز گذشته رشد قیمت یک تا ۱۰ میلیونتومانی را تجربه کردند. جایی که شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش ۷۷۰ میلیونتومان، تارا اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش ۹۷۷ میلیونتومان، پژو ۲۰۷ پانوراما اتومات ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش یکمیلیارد و ۳۳ میلیونتومان، شاهین اتومات (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش ۹۰۰ میلیونتومان، کوییک اتومات R (سفید مشکی) (۱۴۰۳) با ۴ میلیونتومان افزایش ۶۳۶ میلیونتومان و پژو ۲۰۷ موتور TU۳ (۸۵گانه) (۱۴۰۳) با ۳ میلیونتومان افزایش ۷۱۳ میلیونتومان قیمتگذاری شدند.
همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد رشد بهای ۵ تا ۲۰ میلیونتومانی بودیم. جایی که قیمت فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۷۲۰ میلیونتومان، فونیکس تیگو ۸ پرو پلاگین هیبرید (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۹۱۰ میلیونتومان، فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیونتومان افزایش به ۲ میلیارد و ۱۸۰ میلیونتومان، کیامسی T۸ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیونتومان افزایش بهیکمیلیارد و ۷۶۰ میلیونتومان و جک S۳ (۱۴۰۳) با ۵ میلیونتومان افزایش بهیکمیلیارد و ۲۶۵ میلیونتومان رسید.
در گروه خودروهای وارداتی نیز همچنان شاهد افت بهای ۵۰ میلیونتومانی برخی مدلها بودیم. جایی که کیا K۵ توربو (۲۰۲۴) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۵ میلیارد و ۴۵۰ میلیونتومان و تویوتا لوین هیبرید (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیونتومان کاهش ۲ میلیارد و ۹۵۰ میلیونتومان ارزشگذاری شدند.