انتشارات «پنگوئن رندوم هاوس» (Penguin Random House) مستقر در نیویورک که یکی از بزرگ‌ترین ناشران تجاری جهان به حساب می‌آید، صفحه‌ای را به کتاب‌های جدید و تجدیدچاپ‌شده خود اضافه کرده است که می‌گوید: «هیچ بخشی از این کتاب را نمی‌توان به‌هیچ‌وجه به‌منظور آموزش فناوری‌ها یا سیستم‌های هوش مصنوعی استفاده کرد.»

طبق گزارش‌ها، Penguin Random House در این صفحه توضیح می‌دهد مطابق قوانین اتحادیه اروپا چنین تصمیمی را اعلام کرده است. با‌این‌حساب، پنگوئن رندوم هاوس اولین ناشر بزرگی است که در صفحه حق‌چاپ کتاب‌های خود به آموزش هوش مصنوعی اشاره کرده است.

استفاده از محتوای دارای کپی‌رایت برای آموزش هوش مصنوعی

طبق قوانین اتحادیه اروپا، دارندگان محتواهای دارای حق‌چاپ می‌توانند از استخراج داده‌های خود برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی جلوگیری کنند. قوانین ایالات متحده شامل چنین حقی نمی‌شود اما شرکت‌های توسعه‌دهنده هوش مصنوعی معمولاً محتواهای پولی یا محتواهایی را که فایل‌های robot.txt در سطح وب مشخص کرده‌اند، از سایت‌ها استخراج نمی‌کنند.

صفحه اصلاح‌شده کتاب‌های Penguin Random House نیز به‌نوعی مانند فایل robot.txt عمل می‌کند، هرچند این فایل مکانیسمی قانونی محسوب نمی‌شود و نوعی دستور داوطلبانه است.

طی چند سال گذشته، نشریات و نویسندگان مختلفی از شرکت‌های فناوری مانند گوگل، متا، مایکروسافت و OpenAI به‌دلیل استفاده بدون مجوز از محتواهای آن‌ها در آموزش مدل‌های هوش مصنوعی شکایت کرده‌اند.

همین موضوع باعث شد شرکت‌های توسعه‌دهنده فناوری هوش مصنوعی به‌‎دنبال کسب مجوز استفاده از مطالب نشریات مختلف باشند و چندین ناشر دانشگاهی ازجمله Taylor & Francis سال 2024 مجوز استفاده از محتواهای خود را به شرکت‌های هوش‌ مصنوعی ارائه کردند. اخیراً نیز نیویورک تایمز با ارسال نامه‌ای از Perplexity خواسته بود استفاده از مقالات و مطالب آن را در نتایج خود متوقف کند.

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *