بازار: مهرداد ابراهیمیان؛ دکتر شهید آیت‌الله سید محمد بهشتی در کتاب “اقتصاد تعاونی” به روشنی ثابت کرده که مسیر توسعه ایران از طریق تعاونی‌ها می‌گذرد. همچنین شبکه روابط اجتماعی از طریق تعاونی ها گسترش یافته و مسائل بزرگ اقتصادی حل می‌شود. با این تفاسیر و با توجه به قانون اساسی و فرامین متعددی که رهبر معظم انقلاب در امر تعاونی‌ها ذکر کرده‌اند، چنین به نظر می رسد فاصله زیادی بین “آنچه هستیم” و “آنچه باید باشیم” وجود دارد.

نگاهی به تاریخ نشان می دهد از دیرباز در تمام نقاط ایران موضوع “تعاون” مطرح و مردم با عناوین مختلف کارهایشان را با مشارکت یکدیگر پیش می بردند.

هر چند هنوز هم این حس و خواسته در وجود تک تک شهروندان وجود دارد و در اتفاقات و وقایع مختلف می توان آن را به عینه دید، ولی مدت هاست یک سوال، اذهان را به خود مشغول کرده و آن هم اینکه چرا در کشوری که مردم آن پیشگامان توسعه تعاونی در تاریخ بشر بوده‌اند، امروز و برخلاف مصوبات، به‌جای آنکه تعاونی‌ها ۲۵ درصد سهم از اقتصاد ایران را داشته باشند، این رقم به کمتر از پنج درصد رسیده است.

رهبر معظم انقلاب ۱۱ امر مشخص را در سیاست‌های کلی تعاون بر جامعه تکلیف کرده‌اند که بر همگان تکلیف است تا در جهت تحقق آنها از هیچ تلاشی فروگذار نباشند.

ایشان امر فرموده‌اند برای سه دهک پایین درآمدی باید تعاونی‌های فراگیر ایجاد شود و سهم تعاونی‌ها در اقتصاد به ۲۵ درصد برسد.

حالا در میان بنگاه ها و سازمان ها و نهادهایی که به نوعی در امر تعاون و به مشارکت گرفتن مردم، فعالیت می کنند، می توان نمره قبولی را به بانک توسعه تعاون داد. مجموعه ای که با تمام گرفتاری های موجود در اقتصاد ایران، گام های بزرگ و تاثیرگذاری در این مسیر برداشته است.

سرمایه ها و حمایت های این مجموعه در راه اندازی تعاونی‌ها و واحدهای کوچک اقتصادی موجب شده تا به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم در تولید ملی، کارآفرینی و جذب نیروی کار اتفاقات خوبی رقم بخورد و حلقه اتصالی با افراد جامعه به وجود بیاید. حلقه ای که در به حرکت در آوردن چرخ های اقتصاد کاملا مشهود است.

از آن‌جا که تعاونی‌ها در فرآیند رشد و تعالی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جامعه تأثیر بسزایی دارند، به جاست با یک برنامه ریزی درست و مدون، همه بخش های دولتی و غیردولتی وارد این چرخه شده و در عملیاتی کردن یکی از مهمترین اصول قانون اساسی که به‌صورت گسترده به آن پرداخته شده، همفکری و همراهی داشته باشند.

اصل ۴۴ قانون اساسی که در آن به‌طور مشخص، تعاون را یکی از بخش‌های سه‌گانه نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران معرفی می‌کند.

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *